chrome firefox opera safari iexplorer

Українці Португалії обирають проект пам’ятника Шевченку у Лісабоні

30 жовтня 2013 о 14:31

Міська рада Лісабону ухвалила рішення про відведення місця для встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку, повідомляє “Медіапортал української діаспори  VIDIA”.

Громадські організації українців у Лісабоні запропонували обрати найкращий проект пам’ятника у мережі, йдеться на сайті Спілки українців у Португалії.

За поданням депутом Міської Ради Лісабону (минулого скликання) Аліною Ґалаш-Холл, що має українське коріння, міська рада Лісабону 11 грудня 2011 р. ухвалила рішення про відведення місця для встановлення погруддя Тарасу Шевченку.

Станом на сьогодні громадські організації українців у Португалії запропонували два проекти пам’ятника скульпторів Олега Лесюка та Ігоря Гречаника.

За задумом Олега Лесюка, молодий Шевченко буде вилитий із бронзи й височітиме на сірому граніті. У лівій руці він триматиме книжечку для записів чи замальовок, а в правій– перо. За проектом Ігоря Гречаника, погруддя Шевченка буде також бронзовим, постамент – на основі мармуру, граніту або бронзи. У руках у нього будуть перо та Кобзар.

Обрати проект, який подобається більше, українці Португалії можуть на сайті Спілки. Голоси, що надходитимуть із IP-адрес з-за меж Португалії, враховувати не будуть.

Додамо, пам’ятник Шевченку у Лісабоні стане 1385-им пам’ятником Кобзарю у світі.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути