chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям прогнозують вже три нових штами грипу

02 жовтня 2013 о 13:56

За інформацією головного епідеміолога ДОЗ Львівської ОДА Наталії Тімко, на період епідсезону захворюваності на грип та ГРЗ у 2013—2014 роках Всесвітня організацієя охорони здоров’я для Північної півкулі прогнозує циркуляцію трьох штамів вірусу грипу на території України.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Як зазначається, прогнозуються такі штами грипу:

  • A/Каліфорнія/7/2009 (H1N1) – подібний вірус;
  • A/Вікторія/361/2011 (H3N2) – подібний вірус;
  • B/Массачусетс/2/2012 – подібний вірус.

Усі ці три штами були рекомендовані ВООЗ для виробників вакцин проти грипу.

У департаменті охорони здоров’я зазначають, що грип – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, але це не правильно, тому що, окрім вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими вірусами.

Симптоми, які викликаються цими збудниками, дуже схожі. З цієї причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо.

Точно визначити збудника і поставити діагноз «грип» можна тільки використовуючи лабораторні методи діагностики.

Зазвичай ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом. Другий механізм передачі грипу та інших ГРВІ – контактний. Ось чому важливо мити руки й уникати дотиків рук до власного обличчя особі при спалахах респіраторних інфекцій.

Висока концентрація вірусів може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великими скупченнями людей: офісах, школах, дитячих садках, громадському транспорті, магазинах.

Після того, як збудник потрапив в організм, необхідний час, щоб він подолав захисні бар’єри організму і почав розмножуватися в достатній кількості, виявляючи свій вплив на організм. Цей час називається інкубаційним періодом. Для ГРВІ тривалість інкубаційного періоду становить від декількох годин до трьох діб, у середньому – дві доби і залежить від агресивності вірусу, кількості вірусних часток і стану захисних сил дихальної системи.

Головний епідеміолог ДОЗ ЛОДА Наталія Тімко зазначила, що антибіотики, які успішно виліковують від бактеріальних інфекцій, неефективні для лікування грипу. Вони мають зовсім інші механізми дії, які жодним чином не можуть впливати на віруси. Єдиним випадком, коли виправдане застосування антибіотиків, є приєднання бактеріальної інфекції. Питання лікування повинен вирішити лише лікар.

Також для профілактики грипу та ГРВІ лікарі радять:

  • користуватись захисною маскою – в першу чергу одягнути її на хвору людину
  • зволожувати повітря у приміщенні та слизову носа
  • робити вологе прибирання приміщень
  • кварцувати повітря в приміщенні
  • уникати рукостискань, не торкатися руками очей, носа, рота
  • якомога частіше мити руки з милом.
Джерело: ZIK
Розділи: Здоровий спосіб життя

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути