chrome firefox opera safari iexplorer

В Черкасах встановили перший стаціонарний контейнер для збору використаних батарейок

09 жовтня 2013 о 15:38

В Черкаському державному технологічному університеті в холі першого корпусу було помпезно відкрито і встановлено один з перших (якщо не перший) стаціонарний контейнер для збору батарейок в місті.

Ініціаторами та організаторами заходу стали Черкаські обласні організації НМЦ «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнської екологічної ліги. Честь вкинути першу батарейку, принесену з дому, отримала Тамара Миколаївна Качала, професор, проректор з наукової роботи в ЧДТУ.

Активісти також спробували з допомогою конкурсу на краще оформлення власного міні-контейнера для збору «енергетичного насіння» донести той факт, що контейнером для збору відпрацьованих батарейок може стати звичайна пластикова пляшка, яка може бути встановлена в під’їзді багатоповерхового будинку, в офісі чи будь-якому іншому місці разом з кольоровою листівкою, що була розроблена організаціями.

Можливість встановити контейнер була надана компанією ООО «Сігмас Еколоджи» (Франція), з якою тісно співпрацює Всеукраїнська екологічна ліга та НМЦ «Екологічні ініціативи» в напрямку безпечної утилізації шкідливих побутових відходів. Окрім того, що французька компанія надала спеціальний контейнер вона ще й поклала на себе відповідальність за логістику відпрацьованих джерел живлення.

Довідково

Сьогодні в користуванні українців близько мільярда батарейок, що містять близько 9 тонн ртуті, велику кількість інших важких металів, які навіть в невеликих кількостях можуть заподіяти шкоду здоров'ю людини. Це цинк, марганець, кадмій, нікель та ін. Після викидання батарейки кородують, і важкі метали потрапляють в ґрунт і ґрунтові води.

Одна батарейка здатна забруднити до 400 літрів води або до 20 м2 ґрунту.

Ми маємо задумуватися над власними вчинками, адже саме нам жити на цій землі, нашим дітям рости на ній! Бережімо її!

Додав Сергій Шмиголь

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути