chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні є своя маленька Венеція

07 жовтня 2013 о 10:02

У південній стороні Одещини знаходиться невеличке українське містечко, яке заведено вважати українською Венецією.

Це надзвичайно мальовниче містечко розташоване безпосередньо в дельті Дунаю, в місці впадання річки в Чорне море. 

Серед решти населених пунктів України, його вирізняє той факт, що стара його частина розташована на воді. По цих вулицях місцеві мешканці пересуваються каналами на гондолах та моторних човнах.

Через ці канали перекинуті простенькі дерев'яні містки. Якщо на човні перевозиться негабаритний вантаж, то верх моста знімають, а коли човен проходить, ставлять на місце.

Площа Вілкового — близько 460 гектарів, населення близько 10 тисяч чоловік. У середині 17 століття збіглі донські і запорізькі козаки, оселилися в нижній частині дельти Дунаю. Місце вибрали на материковій частині на низьких наносних берегах , які при сильних вітрах і паводках затоплювалися водою. Виникла необхідність у зміцненні місць під житло, господарські споруди і городи. Грунт брали тут же, прокопуючи навколо захоплених ділянок канали і єрики. Вони слугували кордоном між земельними ділянками господарів і хорошими проходами і укриттям для човнів. Спільно з природними протоками дельти рукотворні канали утворили єдину водну систему каналів і єриків Вилкове. Вона займає до 45 % території міста і по каналах на човні можна потрапити в будь-яку його частину.

Своєю теперішньою назвою місто зобов'язане своїм географічним положенням, адже в цьому місці Дунай розходиться кількома рукавами, які перетворюються на своєрідні « вила». Звідси і назва — «Вилкове».

Варто зауважити, що городи місцевих мешканців знаходяться в основному на островах. Добривом тут, як у стародавньому Єгипті, слугує мул. Вилкове славиться своєю полуницею, яка родить тут практично цілий рік, а також знаменитим виноградом сорту «Новак». Цей сорт абсолютно унікальний, його смак не можна переплутати ні з яким іншим виноградом у світі, адже більше ніде виноград не росте у воді та мулі.

Але найголовнішим заняттям і основним джерелом доходу вилківчан є рибна ловля , яка ведеться практично промисловими масштабами. Порибалити сюди на вихідні приїжджають гості з різних куточків України та інших країн.

Туристам тут пропонують екскурсії на катері по Дунаєм, під час яких можна побувати на «нульовому кілометрі» — у місці впадання Дунаю в Чорне море, а також помилуватися мальовничою природою Дунайського біосферного заповідника. Як правило , у вартість екскурсій входить смачний обід з вином «Новак».

Нульовий кілометр — місце впадання Дунаю в Чорне море

До Вилкового можна дістатися з Одеси — близько 230 км шляху. З Одеси сюди регулярно ходять автобуси. Також організовуються групові тури. Переночувати у Вилково можна в міському готелі або ж зняти кімнату, домовившись з бабусями на автостанції.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути