chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні збільшується кількість прихильників європейського вибору

10 жовтня 2013 о 18:17

Сьогодні були оприлюднив результати найновішого всеукраїнського опитування, яке провело «Українське демократичне коло» на початку жовтня, згідно з якими 43,1% громадян України є прихильниками вступу до Європейського Союзу.

Про це повідомив народний депутат Микола Томенко під час прес-конференції в НСЖУ.

Так, відповідаючи на запитання, якби у жовтні 2013 року відбувався референдум щодо асоціації з Європейським Союзом та вступу України до Митного союзу, відносна більшість громадян (43,1%) на референдумі проголосувала би за асоціацію з Європейським Союзом. При цьому 35,8% проголосували би за вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Не брали б участі в референдумі 5,5%, а 15,6% не змогли визначитись.

Микола Томенко зауважив, що за останній період 43,1% – це найвища цифра європейського вибору українців. Проте, на його переконання, ця цифра була би більшою за рахунок людей, що досі не можуть визначитися через недостатню, на його думку, поінформованість населення про те, що дасть кожному українцю європейський вибір та інтеграція в ЄС.

«Тим більше, якби ми європейську риторику конвертували в європейську практику, то мали би абсолютну більшість прихильників європейського напрямку. Адже тоді йтиметься не про абстрактні речі, а про зовсім іншу якість життя, яку можуть отримати українці, – європейські стандарти освіти, охорони здоров’я, важелі впливу місцевої громади тощо», – зазначив Микола Томенко.

Крім того, він звернув увагу на те, що значна кількість мешканців Західної України (де найбільша кількість тих, хто не визначився, – 18,6%) дотримуються так званого «власного шляху» України. “Зрозуміло, що вони точно не є представниками орієнтації на Митний союз з Росією і за умови проведення просвітницької роботи значна кількість цих людей буде підтримувати проєвропейський напрямок”, – вважає політик.

Додаток

Ставлення українців до інтеграційних процесів (жовтень 2013 року)

«Українське демократичне коло» упродовж 26 вересня — 3 жовтня 2013 року провело всеукраїнське опитування. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. Методом стандартизованого інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання опитано 1200 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки без урахування дизайн-ефекту з імовірністю 0,95 не перевищує ±2,8 %.

Якби найближчої неділі відбувався референдум щодо Асоціації з Європейським Союзом та вступу України до Митного союзу, то як Ви б проголосували?

 

За Асоціацію з Європейським Союзом

43,1

За вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном

35,8

Не братиму участі у референдумі

5,5

Важко сказати

15,6

 

Якби найближчої неділі відбувався референдум щодо Асоціації з Європейським Союзом та вступу України до Митного союзу, то як Ви б проголосували? (за регіонами)

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

За Асоціацію з Європейським Союзом

67,3

56,4

25,9

21,4

За вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном

7,6

25,4

53,3

57,3

Не братиму участі у референдумі

6,5

4,2

5,0

6,9

Важко сказати

18,6

14,0

15,8

14,4

РАЗОМ

100

100

100

100

 

Застосовувався такий розподіл адміністративно-територіальних одиниць за регіонами: Західний регіон: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька області; Центральний регіон: Вінницька, Житомирська, Кіровоградська, Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська області, м.  Київ; Південний регіон: АР Крим, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська області; Східний регіон: Донецька, Луганська, Харківська області.

«Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути