chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні нова стодоларова банкнота надходить в обіг

08 жовтня 2013 о 09:56

Стодоларова купюра нового дизайну відсьогодні з’являється в обігу. Банкнота має два нові удосконалені елементи посиленого захисту: тривимірну синю захисну стрічку та так званий «дзвоник у чорнильниці».

Ця та інша інформація про відмінності нової купюри міститься на спеціальному сайтi www.newmoney.gov, де також можна знайти її опис понад 20-ма мовами, в тому числі українською, передає Укрінформ.

З 8 жовтня 2013 року з’явиться в обігу банкнота $100 переробленого дизайну. Ця банкнота, яка має деякі нові засоби безпеки, наприклад, синю тривимірну (3-D) стрічку безпеки, спростить звичайним людям перевірку її автентичності, та завдасть труднощів фальшивомонетникам", — зазначається на сайті.

Тривимірна синя захисна стрічка розташована на лицьовій стороні 100-доларової банкноти та містить зображення дзвоників та цифр 100. Якщо купюру нахиляти на себе й від себе, зосереджуючись на стрічці, то дзвоники змінюються на цифри 100.

Крім того, всередині на тій же лицьовій стороні в мідній чорнильниці розташовано дзвоник, який, залежно від кута розташування банкноти, змінює колір з мідного на зелений.

Фоновим кольором 100-доларової банкноти нового зразка є блідо-блакитний. А на звороті банкноти тепер можна знайти велику цифру 100 золотого кольору, яка дозволяє людям із вадами зору визначити номінал.

Нова купюра зберігає три високоефективні елементи захисту 100-доларової банкноти старого зразка: водяний знак у вигляді портрета Бенджаміна Франкліна; захисну нитку та цифра 100 в нижньому правому кутку лицьової сторони, що змінює колір, при нахилянні.

Нагадаємо, даний новий дизайн банкноти $100 був показаний у 2010 році, але її введення було відкладено через проблеми при друку купюр.

Попередня банкнота у $100 перебуває в обігу з 1996 року та, як і більш старі, залишатиметься законним платіжним засобом.

Як зазначають американські ЗМІ, купюра вартістю у сто доларів є другою за поширеністю після однодоларових. За останніми статистичними даними, в обігу перебуває 10,3 млрд банкнот у 100 доларів, 8,6 млрд – однодоларових та 7,4 млрд –двадцятидоларовах, за ним йдуть купюри по 5, 10, 50 та 2 долари. Три чверті з понад 1 трильйона доларів в обігу припадає на 100-доларові банкноти, при чому більша їхня частина циркулює за межами Сполучених Штатів.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути