chrome firefox opera safari iexplorer

Видавець скандальних підручників: помилок недостатньо, аби не використовувати підручники у школі

31 жовтня 2013 о 16:38

У підручниках з математики для учнів 1 та 2 класу недоречності та помилки є, але їх недостатньо для того, аби підручники не використовувати під час навчання.

Про це заявив головний редактор видавничого дому «Освіта» Олег Костенко під час прес-конференції у четвер.

«Ті помилки, які є у підручниках, не дають підстави моїм шановним колегам з Інституту української мови стверджувати, що підручник непридатний для використання у школі», — сказав він.

«Є зауваження, які не можна вважати помилками», — сказав Костенко, хоча пізніше сам визнав, що «помилки в книжках є» і він від них не відхрещуються. Але помилок «недостатньо для того, аби їх не використовувати у навчальному процесі».

«Підручник можна заборонити у тому випадку, якщо в нього не зреалізована програма і не можна за цим підручником виконати вимоги програми з математики. Вчителі підручниками тільки задоволені, методичним апаратом, і ми маємо тільки позитивні відгуки. Що стосується недоліків, які були озвучені, то ми їх донесемо до вчителя», — сказав головний редактор ВД «Освіта».

Він також повідомив, що недоліки, які помічені у підручниках вже опубліковані на сайті видавництва, в експертному висновку Інституту української мови є слушні зауваження.

За словами одного з авторів експертного висновку кандидата філологічних наук Лариси Колібаби, у Інституті не ставили за мету порахувати всі помилки, а лише визначити, чи вони є, якщо є – то вказати найтиповіші. 

«Ці підручники адресовані учням початкової школи, у яких починають формуватись навички правильного усного і письмово мовлення. І тоді відбувається так, що на уроках української мови дитину вчать одного, а на уроках математики — іншого», — сказала Колібаба.

Як відомо, експерти Інституту української мови НАН України проаналізували підручники з математики для учнів 1 та 2 класів після офіційного звернення Комітету ВРУ з питань науки і освіти.

У своєму висновку співробітники Інституту вказали найтиповіші помилки, які описані на 10 сторінках експертного висновку. У підручниках для школярів багато русизмів, граматичних, орфографічних, логічних, стилістичних та інших помилок.

«Підручники обов’язково потребують редагування і усунення помилок. У такому вигляді, які вони існують зараз, їх не можна впроваджувати у практику початкової школи. Ми наполягаємо на тому, аби ці помилки були усунені, бо вони правді спотворюють уявлення дітей про грамотне мовлення», — підсумувала Колібаба.

Головний редактор видавництва також зауважив, що протягом місяця у школи будуть розіслані вклейки у підручники, у яких будуть вказані помилки. За словами Костенка, тираж підручників – по 217 тисяч примірників.