chrome firefox opera safari iexplorer

З початку листопада ринок нерухомості може зупинитись

23 жовтня 2013 о 12:35

Наступного тижня в Україні набудуть чинності відкладені на три місяці нововведення, згідно з яким виставлене не продаж майно зможуть оцінити лише оцінювачі, які отримали ліцензію від Фонду держмайна.

Такі новації мали б вступити в дію ще з 1 серпня, але через малу кількість оцінювачів, які отримали на той момент ліцензію нові правила відтермінували до 1 листопада.

Тоді, ринок міг завмерти щонайменше на 2 місяці, оскільки до нових правил оцінки майна не були готові ані оцінювачі, ані юристи.

«Не виключено, що ця ситуація повториться і в перші дні листопада, адже за майже три місяці ситуація з числом оцінювачів не сильно покращилася. Якщо три місяці тому ліцензії отримала 161 компанія, то станом на п'ятницю 18 жовтня їх кількість збільшилася до 251. Якщо врахувати , що сьогодні на ринку працює більше 10 тисяч оцінювачів, то можна уявити, який ажіотаж буде у вибраних», – відзначають у консалтинговій компанії «SV Development».
Аналітик компанії Сергій Костецький відзначає, що вже багато фахівців-оцінювачів пройшли навчання та склали іспити, але Фонд держмайна не поспішає видавати їм ліцензії.

«При цьому ліцензованих компаній, навіть якщо за останні дні перед 1 листопада їхня кількість зросте до 500, не вистачить на всю Україну. Тому ми прогнозуємо, що в листопаді ринок нерухомості з початку місяця може бути паралізований», – зазначив він.

За словами фахівця , кількість угод з купівлі-продажу нерухомості постійно знижується. У вересні спад спричинили нововведення Нацбанком вимоги безготівкових операцій при купівлі на суму понад 150 тис. грн., а в жовтні свою лепту в гальмування ринку внесли проблеми з доступом до Держреєстру, коли нотаріуси тиждень не могли завіряти угоди купівлі-продажу.

«Мені здається, що держава запланувала занадто багато нововведень на досить короткий період часу. багато учасників ринку виявилися не готові до них. Я не виключаю, що введення оцінки виключно у ліцензованих оцінювачів можуть знову перенести на кілька місяців», – резюмував Костецький.

Нагадаємо, Кабмін вирішив відтермінувати запровадження нових правил оцінки майна на 3 місяці.

Джерело: Вголос
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути