chrome firefox opera safari iexplorer

Зарплата українських вчителів — найменша у світі, після Індонезії

04 жовтня 2013 о 17:34

Напередодні професійного свята українських педагогів аналітики порівняли зарплати вчителів різних країн світу, виявилося, що українські педагоги отримують менше всіх.

У порівнянні з європейськими країнами рівень зарплати на порядок нижче: у три рази менше зарплати польських колег, в десять разів менше американських, і навіть на 600 грн менше, ніж мінімальна зарплата російських педагогів.

Вчителі в Україні заробляють близько 300 доларів на місяць, менше цінують працю педагогів тільки в Індонезії. Про це повідомляє портал bigmir)net , який до Дня вчителя порівняв статистичні дані про зарплату українських педагогів та їхніх колег з інших країн.

Згідно з аналізом статистичних даних, українські вчителі заробляють в три рази менше, ніж польські і в 10 разів менше американських колег. У сусідній Росії зарплата педагогів у школах на 600 грн вища, а максимальний рівень зарплат перевищує український більш ніж у два рази.

 

Скрін: censor.net.ua

За даними Державної служби статистики, сфера освіти знаходиться у п'ятірці найбільш низькооплачуваних галузей в Україні. Так середня зарплата в галузі у серпня 2013 склала 2542 грн, скоротившись, у порівнянні з попереднім місяцем, на 440 грн.

Українські вчителі й самі розповіли про свій заробіток. За даними опитування сайту mojazarplata.com.ua більше 7 600 українських педагогів, їх мінімальна місячна зарплата — 2400 грн, а максимальна — до 4300 грн. Це до вирахування податків — 18%. «На руки» вчителі отримують в середньому від 1970 до 3500 грн.

Нагадаємо, 2 жовтня прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міністру освіти Дмитру Табачнику терміново запропонувати зміни до нормативної бази, які передбачали б , щоб випускники педагогічних вузів, які навчалися за рахунок бюджету, обов'язково отримували призначення за фахом і працювали в школі. При цьому питання підвищення зарплат освітянам, як спосіб привернути кадри у професію, не обговорювалося.

 

 
Скрін: censor.net.ua
 
Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути