chrome firefox opera safari iexplorer

Англійським словом року стало «selfie»

19 листопада 2013 о 15:43

«Оксфордський словник» визначив англійське слово року — ним стало «selfie», що означає фото себе, зроблене для соцмереж, часто за допомогою мобільного пристрою. Про це повідомляє ВВС.Україна. 

Український відповідник цього слова, яким користуються у соціальних мережах, — «самофото». Рідше трапляється транслітерація — «селфі».

За словами редакторів «Оксфордського словника», в англійській мові це слово вийшло за рамки інтернет-сленгу і почало позначати фотоавтопортрет в широкому сенсі. Вперше воно було зареєстроване на австралійському онлайн-форумі. Так, один користувач, який упав зі сходів, завантажив фото своїх синців. Він вибачився за те, що знімок не в фокусі, пояснивши, що він тверезий, просто зробив «селфі», тобто знімав сам себе.

Це слово останнім часом набуло великої популярності в англомовному світі. Одна із причин — кілька вірусних фото, наприклад тінейджерок, які знімають себе на фоні Папи римського. За останній рік частота його вживання зросла на на 17 000%, відзначають мовознавці.

До коротку списку увійшло також слово «twerk», що означає «сексуально провокативні танцювальні рухи» у стилі Майлі Сайрус, і «bing-watch» — так кажуть про тих, хто надто багато часу проводить перед телевізором. Цей феномен пов'язують із поширенням мережевих відеосервісів, які дозволять глядачам самим обирати, які фільми і телешоу дивитися.

Також популярне слово «showrooming» від «шоурум» — торгова зала. Воно означає вивчати річ у магазині із тим, щоб потім купити її в мережі за нижчу ціну.

Визначаючи слово року, мовознавці відзначають «винахідливість» мовців, які знаходять влучні назви для нових соціальних, політичних або технологічних явищ.

У 2004 році словом року стало «chav» — британський аналог «гопника». У 2008 році — «credit crunch», кредитна криза.

Слово року не конче має з'явитися саме в останні 12 місяців. Єдина вимога — щоб воно набуло значного поширення і резонансу в цей період.

Фахівці вираховують частотність вживання слова у мережі за допомогою спеціальної програми, база даних якої охоплює близько 150 мільйонів англійських слів.

Ця система дозволяє простежити появу нових слів і відстежувати зміни у географії та частоті їхнього вжитку.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути