chrome firefox opera safari iexplorer

Більшість українців підтримують ЗНО — опитування

20 листопада 2013 о 14:34

Більшість українців підтримують вступ до вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання і виступає проти повернення вступних іспитів у вишах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою «Ukainian Sociology service» та представлені у середу в Укрінформі.

«Вже абсолютно очевидно, що реформа вступу за результатами тестування була вдалою...і населення, яке взагалі-то з підозрою ставиться до будь-яких реформ — у 2008-му воно з підозрою поставилося і до реформи вступу за ЗНО — цю форму сприйняло. Вже сформувалося стабільне позитивне ставлення до цієї реформи», — сказала директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна під час презентації результатів дослідження.

Так, згідно з опитуванням, вступ за результатами ЗНО підтримує 53% українців, проти такої системи — 25%. Водночас, більшість респондентів (43 %) налаштовані проти ініціативи, аби при вступі до вищих навчальних закладів, окрім результатів ЗНО та балів атестату, враховувався також вступний інпит, який би проводив виш. Згодні з такою ідеєю 28%.

При цьому, за даними дослідження, 46% переконані, що рівень корупції при вступі після впровадження ЗНО знизився, 56% опитаних вважають, що ЗНО ставить усіх у рівні умови, 59% переконані, що тестування стимулює учнів вчитися, а 53 % — що ЗНО дає змогу обдарованим дітям вступити до будь-якого вишу.

Основними недоліками вступу за результатами ЗНО українці називають недостатню підготовку випускників шкіл (23 %), недосконалість тестів (23%) та невпевненість у чесному проведенні тестів (23%). Водночас більшість опитаних вважають, що для покращення системи вступу за ЗНО необхідно посилити підготовку учнів до складання тестів, а також забезпечити публічність і прозорість правил вступу та системи зарахування абітурієнтів.

Опитування проводилося з 5 по 16 жовтня 2013 року. Загалом було опитано 2 тис респондентів за вибіркою, що репрезентує населення, старше за 18 років.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути