chrome firefox opera safari iexplorer

До кінця року навіть на захищені статті не вистачає 18 мільярдів гривень

07 листопада 2013 о 16:29

Цьогорічна зима обіцяє бути холодною і голодною. За неофіційними даними, президент дав «добро» на суттєве підвищення тарифів на газ для населення, і в Національній комісії з регулювання енергетики вже начебто навіть розробили проект нової тарифної сітки. Крім того, у владі готують низку постанов та законопроектів, якими скасують частину соціальних пільг та пільги для бізнесу. Усе це — рекомендації Міжнародного валютного фонду. Якщо влада їх не виконає — МВФ не дасть грошей. А гроші МВФ — остання надія уряду, оскільки у бюджеті не вистачає коштів, аби дотягти до нового року.

За різними оцінками, на листопад та грудень у державі бракує від 10-18 мільярдів гривень – на виплати зарплат бюджетникам та інші соціальні видатки, пише Високий замок.

“Нам потрібно не просто продовження співпраці з МВФ. Нам потрібен транш ще до кінця року. Якщо ми не отримаємо цей транш — уряд не зможе закрити цей фінансовий рік. Тож чиїмись інтересами доведеться жертвувати. І це будуть інтереси пересічних українців, – каже голова Комітету економістів України Андрій Новак. – Міжнародний валютний фонд позичає гроші, тільки пересвідчившись у платоспроможності позичальника. Тобто транш дадуть, якщо будуть впевнені, що Україна зможе повернути ці кошти з відсотками. Для цього вони аналізують найбільші бюджетні видатки, вибирають слабкі статті і вимагають, аби проблеми усунули. В Україні це дефіцит Пенсійного фонду, «Нафтогазу» та величезні соціальні видатки. Хоче уряд чи не хоче, а йому доведеться нарешті піти на виконання вимог МВФ, адже своєю політикою у попередні роки загнав себе у глухий економічний кут”.

На думку економіста, нинішні проблеми — від нереалістичних показників, які закладаються у бюджет. Зокрема, на цей рік уряд закладав зростання ВВП на рівні 3,5%. За підсумками трьох кварталів маємо спад у 1,5%... А через те, що у бюджет надходить менше, ніж прогнозували, і маємо проблеми з виплатами зарплат. Зокрема, чимало освітян уже відчули на собі затримки зарплат, а ті працівники, що ризикнули захворіти, по кілька місяців чекають лікарняних. Декого у “соцстраху” ощасливили — невідомо, чи лікарняні буде чим заплатити до нового року.

“Ситуація з бюджетними виплатами загострюється під кінець кожного року. Традиційно, проблеми виникають у листопаді-грудні. Цього року проблеми з фінансуванням бюджетних видатків почали виникати вже у червні, – каже народний депутат, член комітету з питань праці та соціальної політики Павло Розенко. – На кілька місяців затримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, виплати з безробіття, лікарняні, зарплати. Офіційна статистика приховує реальний стан речей. Чимало бюджетників відправляють у відпустки за власний рахунок. І це не поодинокі випадки. Чекати якогось поліпшення не варто — людям треба бути готовим до затримок зарплат, і навіть пенсій. І при цьому всьому зараз ще й обговорюють питання підвищення тарифів. Влада зобов’язалась підвищити тарифи на газ для населення ще у 2010 році, коли підписали меморандум з МВФ. Зрозуміло, зараз вони уникають розмов на цю тему. Але гроші МВФ потрібні конче...”

Натомість президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний — на підвищення тарифів для населення уряд не піде. Бо толку від цього не буде жодного. “Основна вимога МВФ — скорочення дефіциту бюджету. Підвищення тарифів на газ без реконструкції теплокомуненерго і встановлення лічильників не дасть жодного результату — дефіцит бюджету від цього не зменшиться, – каже Олександр Охріменко. — Щодо розмов про те, що на вимогу МВФ влада відпустить курс гривні і вона впаде до 9 гривень за долар — вони безглузді. Відповідно до рекомендацій МВФ, курс має коливатись в рамках 2,5% від офіційного курсу. Нинішній курс якраз вписується в рамки цього коридору. Загалом, не схильний драматизувати ситуацію з дефіцитом бюджету. У нас під кінець року грошей не вистачає ніколи. Зроблять технічну ремісію – і повиплачують усі заборгованості”.

Але ж ці гроші візьмуть з доходів наступного року! Тож якщо торік на зарплати грошей перестало вистачати у листопаді, цьогоріч — у вересні-жовтні, то наступного року проблеми почнуться ще з літа...

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути