chrome firefox opera safari iexplorer

Фільм «Тарас Шевченко. Ідентифікація» розпочнуть знімати завтра

06 листопада 2013 о 14:43

Зйомки фільму «Тарас Шевченко. Ідентифікація» розпочне у четвер, 7 листопада, в Києві Сергій Проскурня.

Про це повідомили на Українській студії хроніко-документальних фільмів.

«7 листопада 2013 року — перший знімальний день майбутнього фільму „Тарас Шевченко. Ідентифікація“. Зйомки відбудуться на подвір'ї скульптурних майстерень Національної спілки художників України (вул.Перспективна, 2-В). Першим кадром стрічки стане вивантаження скульптурної глини для створення портрету Шевченка. Скульптор Тарас Цюпа розпочне роботу, яка стане однією з сюжетних ліній фільму», — зазначається в прес-релізі.

Стрічку було включено до Програми виробництва і розповсюдження фільмів на 2013—2014 роки за результатами позачергового конкурсу неігрових кінопроектів, присвяченого життю і творчості Тараса Григоровича Шевченка, який Держкіно провело у серпні-жовтні 2013 року.

На переконання Проскурні, що ближче до 200-річчя Тараса Шевченка, то актуальнішою стає проблема ідентифікації Поета, Художника, Артиста у багатомірності цього значення. «Існує кілька канонів Великого Кобзаря. Сьогодні не можна визначити, який з них найбільш вбивчий для явища на ймення Тарас — чи радянський, чи діаспорний, чи новітній-попсовий... Образ Шевченка в рушниках серед ікон у селянській хаті й обвітрені, обдерті білборди з деклараційним „Кобзар єднає Україну!“ — це різні Шевченки. Буденне й епічне, суєта сувенірного ринку і музейна тиша, невігластво і мудрість — на протиставленні, на конфлікті „фактур“ виростають ритми фільму. Множинність „популярного“ Шевченка, набираючи сили, викликає інстинктивне бажання очистити метафізичний шевченківський простір, відчистити, відмити, олюднити Тараса», — саме таким режисерське бачення режисера.

Фрагменти зніматимуться в Карпатах, у степах Бессарабії, у копанках Донбасу, в Чорнобильській зоні відчуження, у кабінеті Зигмунда Фройда у Відні, на Таймс-сквер у Нью-Йорку та у стінах Гарвардського університету.

Прем'єра фільму запланована на 9 березня 2014 року.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Новини культури