chrome firefox opera safari iexplorer

Ліну Костенко нагородять відзнакою священномученика Ковча

22 листопада 2013 о 19:05

У Римі відбудеться щорічна церемонія вручення відзнаки блаженного священномученика Омеляна Ковча. Цього року серед лауреатів нагороди – українська поетеса Ліна Костенко.

Про це повідомила Ініціативна група Першого грудня.

Відзнаку імені Омеляна Ковча вручають щороку за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму.

У 2013 році лауреатами відзнаки стали:

  • Ліна Костенко (Україна) – велика українська поетеса, громадська і культурна діячка
  • Зеня Кушпета (Канада) – відома благодійниця, педагог і громадський діяч
  • Шимон Редлих (Ізраїль) – видатний історик, дослідник історії євреїв у Східній Європі. Професор ізраїльського Університету Бен-Гуріона, магістр Гарвардського університету
  • Спільнота святого Егідія – видатна християнська спільнота, яка діє у понад 70 державах світу й активно допомагає бідним, нужденним без житла, хворим на СНІД та інші недуги, а також бере важливу участь у міжнародних миротворчих зусиллях.

Участь у заході візьмуть глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав, виконавчий голова Комітету зі вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник, лауреати Редлих Шимон, Кушпета Зеня, засновник Спільноти святого Егідія Андреа Ріккарді, від імені лауреата Ліни Костенко – Оксана Пахльовська, філософ, дисидент Євген Сверстюк.

Довідка

Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча було засновано у 2010 році. Його почесним головою є кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом глави Української греко-католицької церкви.

Зусилля Комітету мають на меті сприяти втіленню ідей блаженного священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності.

Комітет дбає про відновлення пам’яті про отця Омеляна Ковча і поширення знань та відомостей про його видатне життя, мученицьку смерть і великий подвиг жертовності та любові до людей.

У 2010 році Комітет заснував відзнаку блаженного священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності і гуманізму.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути