chrome firefox opera safari iexplorer

На товари і послуги українці витрачають до 80% своїх доходів

15 листопада 2013 о 17:12

Жителі України витрачають на товари та послуги до 80% від своїх доходів, тоді як у Європі всього 30-40%.

Про це йдеться в дослідженні консалтингової компанії Jones Lang LaSalle, передає «Комерсант-Україна».

Згідно з дослідженням, за обсягом річних споживчих витрат Київ займає останнє місце серед 57 міст Європи.

У середньому, на рік житель столиці витрачає на товари і послуги 3,6 тисяч євро. Жителі Москви і Санкт-Петербурга витрачають 11 тисяч євро і 6,3 тисяч євро відповідно.

Експерти відзначають, що лідерами за купівельною спроможністю населення є жителі таких невеликих міст, як Цюріх 38,6 тисяч євро, Осло 35,3 тисяч євро і Люксембург 27,2 тисяч євро.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко відзначає, що кияни все ж витрачають більше зазначеної суми.

«Середня заробітна плата жителя столиці становить близько 6,3 тисяч гривень, враховуючи показники Держстату і тіньову економіку, яка за різними підрахунками становить до 45-50%. Тобто річний дохід становить 63 тисячі гривень, з яких він витрачає приблизно 50 тисяч гривень», — заявив Устенко.

При цьому жителі країн, що розвиваються витрачають на товари та послуги більше грошей, ніж жителі в розвинених країнах, відзначають дослідники.

У Києві цей показник у загальній структурі доходів населення становить 80% і вище, у містах Росії — до 75%, в ​​той час як у Європі — 30-40%.

«Такий розподіл пов'язаний зі звичками споживачів. У європейських містах значна частина заробітку населення йде на накопичення, тоді як у містах СНД жителі воліють витрачати» тут і зараз", — пояснили експерти.

Втім, Устенко говорить, що ситуація йде з точністю до навпаки.

«У європейських містах населення відкладає меншу частину від свого доходу, ніж в Україні. Останнє характерно для економіки ринків, що розвиваються. Норма заощадження в Україні зараз становить 10-20%, тоді як у Європі всього близько 10%», — відзначає директор Міжнародного фонду .

За його словами, наприклад, у США американці до фінансової та економічної кризи 2008—2009 років практично не робили заощаджень. Але після цього вони стали відкладати більше.

«Зараз українці також почали збільшувати накопичення. Згідно з опитуванням споживчі настрої почали знижуватися. Населення не розуміє, чого очікувати в майбутньому», — додає Устенко.

При зростанні обсягу роздрібних продажів, зафіксованих Держстатом, населення купує менше товарів, відзначають роздрібні оператори.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути