chrome firefox opera safari iexplorer

У Чернівцях покажуть фільм про життя Ольги Кобилянської

18 листопада 2013 о 14:50

Цього року святкують 150-річчя від дня народження Ольги Кобилянської. Для неї питання української ідентичності стояло особливо гостро, незважаючи на те що коріння її було й у польській, і у німецькій культурі (її мати наполовину полька, наполовину німкеня).

Письменниця багато зробила для того, щоби українську літературу і не тільки свої твори, а й твори своїх колег, молодих письменників, з якими вона спілкувалася і підтримувала стосунки, просувати в Європу, пише Анна Свентах для газети «День».

Усі ці тонкощі й аспекти, а також не публічні і навіть романтичні історії відкрила глядачам студія «Віател» у своєму фільмі Valse Brillante (із циклу серіалу «Гра долі»), з яким вони вирушили у тур по Україні. На черзі показ у Чернівцях, який відбудеться 19 листопада у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

— Наш серіал «Гра долі», ніколи спеціально до ювілею фільмів не знімав, — говорить виконавчий продюсер стрічки Галина КРИВОРЧУК. — Насправді стрічку про Ольгу Кобилянську ми задумали ще років вісім назад, і дуже довго не могли до неї підійти — не був готовий сценарій, не вистачало коштів або внутрішнього натхнення. Нарешті, коли минулого року вже все було готове, з’ясувалося, що встигаємо точно до ювілейної дати. Це історія приватного життя героїні, але коли розповідаєш про непублічне, то неможливо уникнути і стану культури, і політичного стану, і стану спілкування, українства у цьому приватному житті. Майже всі картини, які ми знімаємо, намагаємося показувати там, де їх фільмували. А географія наших зйомок практично охоплює всю Україну. Оскільки Ольга Кобилянська майже все своє свідоме життя прожила в Чернівцях, то оминути Чернівецький університет було б неправильно.

Нагадаємо, що кияни уже мали можливість побачити цей фільм у квітні цього року. У грудні Valse Brillante також покажуть у Національній академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького та у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії.

Стрічку побачить й українці в діаспорі. За словами Галини Криворчук, у дні святкування ювілею Ольги Кобилянської, Українське телебачення в Торонто покаже уривки Valse Brillante.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути