chrome firefox opera safari iexplorer

У Холодному Яру вшановують останнього кошового Запорозької Січі Петра Калнишевського

13 листопада 2013 о 13:26

Сьогодні виповнюється 210 років від дня смерті Петра Калнишевського, останнього кошового славної Запорозької Січі, повідомляє Україна молода. 

І в Холодному Яру, на хуторі Буда Чигиринського району, біля тамтешнього козацького храму на його честь патріоти не лише з Черкащини, а й з усієї України вшановують пам’ять Петра Багатостраждального.

Ми проведемо молебень до Святого Праведного Петра Калнишевського — за Україну та за її волю i панахиду за всіх борців, репресованих і убієнних на Соловецьких островах, говорить «УМ» настоятель храму протоієрей Василь Циріль. Петро Калнишевський, розмiрковує священик, мав владу і багатство, але всього цього позбувся і 25 літ вiдсидiв на Соловках.

До речі, сьогодні за Святого Праведного, наголошує протоієрей, молитимуться і за 15 тисяч кілометрів від Холодного Яру — в австралійському Мельбурні. Там пам’ять гетьмана вшановуватимуть козаки 8–го куреня імені Петра Калнишевського вільного козацтва Мельбурна.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути