chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі перебуває одна з найцінніших святинь України – Холмська Чудотворна ікона Божої Матері

08 листопада 2013 о 14:28

7 листопада з благословення Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора, за сприяння Свято-Троїцького духовного центру до Тернополя прибула Холмська Чудотворна ікона Божої Матері, яка перебуватиме до 25 листопада в 7 церквах міста, повідомляє газета «День».

За переказами, Холмську Чудотворну ікону Божої Матері написав святий Апостол і Євангеліст Лука. За однією з легенд, до Києва її привезла візантійська князівна Анна, а в 1001 році князь Володимир Великий передав ікону для Пречистенського собору в Холмі.

Холмська чудотворна ікона зберігається у Луцьку в музеї волинської ікони. У Тернополі вона перебувала також два роки тому, у 2011-му році.

Представники духовенства та віряни зустріли чудотворну ікону на Майдані Перемоги. Приклонятися до святині зібралися чимало тернополян, кількість яких поступово збільшувалася під час пішої ходи.

day.kiev.ua

 day.kiev.ua

У полудень у центрі Тернополя зупинився рух транспорту. По центральній дорозі йшли представники духовенства, діти, дорослі. Перехожі зустрічали ікону молитвами. Рух транспорту регулювали працівники ДАІ. На початку колони йшли священики, після них діти з кошиками, які розкидали листя троянд і таким чином створювати квітковий коридор для чудотворної ікони.

“Тисячоліттями люди молилися перед Холмською іконою Пресвятої Богородиці. Сьогодні, прийшовши з краю Волинського в край Галицький, Пресвята Богородиця через цю ікону нагадує нам про єдність, яка повинна у нас бути. Ми пройшли ходою Тернополя так, щоб представники усіх конфесій мали можливість приєднатися до нашої молитви, доторкнутися до цієї святині, отримати часточку благодаті”, – заявив Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор.

Холмську Чудотворну ікону Божої Матері хресною ходою перенесли до Церкви Воздвиження Чесного Хреста, пізніше до Хреста на Набережній Тернопільського ставу, де відслужили молебень до Пресвятої Богородиці. Далі хресний хід пройшов по центральних вулицях Тернополя. Піша хода зупинялася кілька разів, щоб тернополяни могли приклонятися до ікони. Завершилася вона на Театральній площі міста.

ikona

 day.kiev.ua

Зазначимо, Холмська чудотворна ікона Богоматері належить до п’яти особливих ікон Давньої Русі-України, до яких входять чудотворні образи Богородиці з Дитятком: Вишгородський (Владимирський), що на даний час перебуває у Москві й шанується як головна реліквія Росії; Белзький (Ченстоховський), що тепер найшанованіший у Польщі; ікона Успіння Богородиці з Успенського собору Києво-Печерської лаври, яка була знищена під час окупації Києва в 1941 році; Холмська і Почаївська, які знаходяться в Україні.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути