chrome firefox opera safari iexplorer

Україна на порозі небаченого зростання цін на бензин та дизпаливо

19 листопада 2013 о 13:01

Ціна на нафтопродукти завжди виступала важливим індикатором стабільності економічної ситуації в країні, а в окремих галузях – запорукою конкурентоспроможності виробництва продукції. Та вже не перший рік усе яскравіше починають проявлятися тенденції згортання потужностей вітчизняної нафтопереробки, а цьогоріч зменшення виробництва вітчизняних нафтопродуктів набуло загрозливих масштабів.

У січні-жовтні цього року Україна скоротила виробництво бензину порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 41,1% – до 817 тис. тонн – і зменшила на 31% – також до 817 тис. тонн – виробництво дизельного палива. Про це повідомили експерти Державної служби статистики України (Держстат). За даними відомства, у звітний період в Україні також зменшилося виробництво мазуту: за січень-жовтень ц.р. воно скоротилося порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 33,8 % – до 441 тис. тонн.

Раніше Держстат уже звітував про скорочення країною виробництва бензину і дизпалива. Так, експерти відомства повідомляли, що в січні-вересні нинішнього року Україна скоротила виробництво бензину порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 43,5% – до 729 тис. тонн, а виробництво дизельного палива зменшила на 35,9 % – до 703 тис. тонн [1].

Посилення негативних тенденцій в динаміці виробництва бензину та дизельного палива – це свідчення того, що вітчизняна нафтопереробка знаходиться на порозі остаточного краху. Держава при цьому дистанціювалася від проблем галузі і дала зелене світло торговцям продукцією Мозирського НПЗ, які паразитують на проблемах вітчизняної нафтопереробної промисловості. А можливо, Україні взагалі не потрібна вітчизняна нафтопереробка? Хто зацікавлений у її розвалі?

Джерело: Ekonomist.com
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути