chrome firefox opera safari iexplorer

Україна потрапила до числа країн з високим ризиком спалаху поліомієліту

15 листопада 2013 о 14:13

Україна стала єдиною європейською державою, яку Комітет ВООЗ з моніторингу поліомієліту включив до списку країн з високим рівнем ризику спалаху поліомієліту. Причиною цього є низький рівень охоплення щепленнями від цього захворювання.

Про це заявила голова Бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан Калускі на прес-конференції у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«22 жовтня незалежний комітет з моніторингу поліомієліту опублікував звіт, в якому Україна значиться у червоному полі ризику виникнення поліомієліту. У цей перелік входять Ємен, Центрально-Африканська Республіка, Уганда, Сирія, Ливан, Йорданія, Південний Судан, Судан, Ірак, Малі і Джибуті, і наразі Україна приєдналася до цього списку», — сказала Калускі.

Вона розповіла, що нещодавно спалах поліомієліту було зареєстровано в Сирії, окрім того дикий вірус поліомієліту був виявлений в Ізраїлі. У ці країни збудник потрапив з Єгипту, однак завдяки високому рівню охоплення вакцинацією в Ізраїлі жодна дитина не захворіла, а у Сирії через низький показник імунізації той самий вірус викликав спалах захворювання.

У цьому контексті представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіє Мокуо зазначила, що, за даними Міністерства охорони здоров'я України, внаслідок антивакцинальної кампанії 2008 року кількість повністю щеплених від поліомієліту дітей до 1 року у різних регіонах коливається від 30 до 50%. «Навіть коли нам кажуть, що в деяких районах ця цифра сягає 70%, цього замало, бо для створення колективного імунітету цей рівень має становити понад 90%», — підкреслила вона.

Відповідаючи на запитання журналістів, Мокуо поінформувала, що у Східній Європі та країнах СНД вірус поліомієліту було викорінено ще у 2002 році, і цей факт підтвердили ВООЗ та ЮНІСЕФ. Водночас спалах цього захворювання в якійсь країні в сучасному глобалізованому світі створює серйозний ризик для всіх інших, бо цей вірус дуже швидко поширюється.

Медичний консультант ЮНІСЕФ і практикуючий педіатр Катерина Булавінова у свою чергу розповіла, що вірус поліомієліту проникає в організм людини з водою або їжею, розмножується в кишечнику і виділяється з фекаліями. «Навіть якщо це буде не людина-носій, а просто на нашій території десь знайдеться цей вірус, приміром, у каналізації — це буде надзвичайна подія, екстремальна ситуація для всього єврорегіону», — підкреслила лікар.

Вона нагадала, що єдиним захистом від поліомієліту є вакцина, яка після кількаразового застосування захищатиме дитину протягом усього життя. Булавінова порадила батькам перевірити, скільки доз вакцини отримали їхні діти і порадитися з лікарем, як надолужити прогаяне. «Ніколи не пізно почати, якщо вони щось пропустили», — підкреслила Булавінова.

Поліомієліт є високоінфекційною хворобою, яка вражає нервову систему і може призвести до паралічу або навіть смерті протягом декількох годин.

Ліків від поліомієліту не існує — єдиним захистом від хвороби є вакцинація.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути