chrome firefox opera safari iexplorer

Видавці бояться публікувати українською, — Нацспілка журналістів

12 листопада 2013 о 10:50

Більшість видань в Україні бояться виходити на медіаринок державною мовою, заявляють у Національній спілці журналістів.

Голова спілки Олег Наливайко переконаний — російська мова в друкованій пресі, не так вимога ринку, як стереотип, якого не можуть позбутися київські видавці. Інша проблема — законодавство, яке аж ніяк не захищає україномовні медіа.

Українська редакція міжнародного журналу National Geographic одразу вирішила: їхнє видання друкуватимуть саме українською. Не шкодують: мова не лякає ані читачів, ані рекламодавців. З моменту виходу журналу, розповідає заступник головного редактора, жодного разу не було скарг від російськомовної аудиторії. Проте читачі, зізнаються, все-таки більше у західних та центральних регіонах.

Що стосується телебачення, то за даними руху «Простір свободи», в ефірі 8 найрейтинговіших телеканалів у жовтні частка російської мови перевищила 50%, української — майже 32%. Скоротився час «двомовних» ефірів. При цьому моніторинг 6 радіостанцій показав — частка пісень українською мовою в ефірі продовжує падати і становить 2,2%.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути