chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні посилюється боротьба за клієнтів у сфері медичного страхування

12 грудня 2013 о 13:45

За січень-вересень 2013 року українські страховики наростили премії з добровільного медичного страхування на понад 22%.

Зростання страхового ринку в першу чергу забезпечили програми корпоративного страхування, конкуренція між лідерами посилюється, при цьому страховики відмовляються від співпраці зі збитковими клієнтами і виключають з договорів завідомо витратні послуги, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Страхуйтесь на здоровье.
Перспективи введення державою обов'язкового медичного страхування залишаються туманними. Однак добровільне медичне страхування (ДМС) за січень-вересень показало приріст премій на 22% — до 1,1 млрд грн, заявив заступник голови ради Ліги страхових організацій України Олександр Зальотов.
 
«Компанії, які під час кризи відмовилися від соцпакетів для співробітників, знову пропонують їм поліси ДМС. Таку практику використовують не тільки іноземні, а й українські компанії», — пояснює президент Ліги страхових організацій України Наталія Гудима. «Кількість запитів від клієнтів, які бажають вперше застрахувати співробітників, зростає» , — говорить директор центру особистих видів страхування СК Allianz Україна Микола Величко. Лідерами цього сегменту стали Нафтагазстрах (190,7 млн грн), Провідна (115,4 млн грн) та Аска (75,1 млн грн).
 
При цьому Нафтагазстрах майже весь обсяг премій отримала від роздрібних клієнтів, тому не увійшла до списку лідерів корпоративного ДМС. Немає в ньому і таких компаній з великими портфелями роздрібного ДМС, як УПСК, Іллічівське, АСКО-Донбас, Просто-Страхування, Альфа Страхування.
 
За даними журналу Insurance Top, на тлі швидкого зростання ринку відбувається його концентрація: на десять найбільших компаній ринку ДМС припало 58,8% премій, або 647,8 млн грн. Ще два роки тому частка була 45%. У корпоративному сегменті концентрація ще вища — 80%. «Роздрібний ринок медстрахування в Україні поки не розвивається. І факторів, які б сприяли його розвитку, поки немає», — зазначила заступник голови правління Альфа Страхування Дар'я Рогова. З найбільших компаній обсяги премій у корпоративному сегменті знизили Уніка, Альфа Страхування, АХА Страхування і Гарант-Авто. Як правило, премії знижуються через відмову від високозбиткові клієнтів. Однак, незважаючи на збитковість ДМС, інтерес до нього залишається високим. «Цей сегмент активно розвивається, тому ми продовжимо працювати в ньому», — заявив глава правління Української страхової групи Павло Нельга.
 
Для мінімізації витрат компанії переглядають договори страхування. «Ми постійно стежимо за кожним договором корпоративного медстрахування, аналізуємо його збитковість і причини. А при пролонгації договорів пропонуємо клієнтам внести до них зміни, наприклад, уточнюємо перелік симптомів для звернення до клініки або зменшуємо кількість підстав для відкриття лікарняного. Якщо клієнта влаштовує обслуговування, як правило, він погоджується на перегляд», — каже Дарина Рогова.
 
Роботодавці і самі прагнуть мінімізувати вартість страховки. «Ми відмовилися від опцій оздоровлення. Їхнє включення у договори страхування не виправдало наших очікувань від підвищення працездатності співробітників», — зазначає начальник управління по роботі з персоналом ОТП Банку Наталя Лукаш.
 
Роботодавці готові оплачувати базовий набір ризиків. «За бажанням співробітника ми можемо підвищити категорію страхування, включивши в договір додаткові опції, які працівник сам оплачує», — говорить Лукаш.
 
За словами Миколи Величка, страхові компанії можуть обмежити частоту або термін лікування загострень хронічних захворювань, кількість фізіотерапевтичних процедур, ввести франшизу на забезпечення медикаментами при амбулаторному лікуванні. Важливо донести до клієнта всі ризики таких обмежень. «В іншому випадку при настанні страхового випадку у застрахованих може виникнути багато скарг. Ми ризикуємо втратити клієнта», — попереджає Нельга.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути