chrome firefox opera safari iexplorer

Активісти Євромайдану вимагають долучити їх до круглого столу

20 грудня 2013 о 12:55

Представники громадських рухів і активісти Євромайдану оприлюднили маніфест, під яким підписалися 40 організацій.
Як передав кореспондент ВВС Україна, у документі вказані кілька головних вимог. Найперша — залучити до перемовин між владою та опозицією щодо виходу з політичної кризи третю сторону — громадські організації.

Також у маніфесті вказані кілька безумовних вимог, які вимагають виконати ще до початку перемовин. Зокрема, активісти вимагають звільнити затриманих за участь в акціях протесту, починаючи з 21 листопада, та закрити кримінальні справи щодо них по всій Україні.

Окрім того, автори маніфесту вимагають звільнити та покарати посадовців, відповідальних за розгін Євромайдану 30 листопада, а також безпосередніх виконавців.

Представники громадськості також хочуть публічних гарантій непереслідування у майбутньому учасників Євромайданів і негайного повернення спецпідрозділів міліції на бази дислокування.

До ініціативної групи громадських організацій серед інших входять IT-спільнота, Автомайдан, інститут «Республіка», «Група 30 листопада», Євромайдан, Асоціація волонтерів-медиків, Незалежна медіа-профспілка, «Спільнобачення» і десятки інших.

Автори маніфесту також повідомили, що від п'ятниці на Євромайдані стоятиме єдиний намет, у якому координуватимуть роботу усіх громадських організацій.

Напередодні Верховна Рада Клацнути зобов'язала правоохоронців закрити кримінальні провадження й звільнити від кримінальної відповідальності усіх учасників мирних зібрань від 21 листопада і донині.

20 грудня має відбутися чергове засідання круглого столу між владою та опозицією, в якому, як очікують, візьме участь президент Віктор Янукович.

Джерело: BBC Україна
Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути