chrome firefox opera safari iexplorer

Amnesty International починає глобальну акцію з захисту «в'язнів Банкової»

06 грудня 2013 о 14:36

Amnesty International закликає президента Януковича забезпечити швидке, ефективне та незалежне розслідування надмірного застосування сили працівниками Беркуту 30 листопада та 1 грудня, а винних притягнути до відповідальності. Про це йдеться у заяві організації.

Amnesty International розпочинає глобальну акцію термінової дії з метою захистити демонстрантів, ув'язнених після сутичок на Банковій 1 грудня, а також збір підписів під петицією до президента Януковича з вимогами поважати право на мирні зібрання в Україні.

«Як демонструють протести, що тривають, ситуація з порушенням права мирно протестувати в Україні вже дійшла до точки кипіння. Громадяни України, а тепер і люди зі всього світу діють, щоб захистити права тих, хто цього потребує», — сказала директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

«Рішення суду про обмеження волі цих чоловіків (дев’ятьох затриманих мітингувальників – ред.) є порушенням Кримінального процесуального кодексу, який передбачає застосування попереднього ув’язнення тільки у виняткових випадках, коли є переконливі докази того, що людина дійсно вчинила злочин», — підкреслила вона.

В організації вважають, що необхідно дати належну оцінку діям міліції під час останніх демонстрацій.

«Ми закликаємо президента Януковича забезпечити швидке, ефективне та незалежне розслідування надмірного застосування сили працівниками Беркуту 30 листопада та 1 грудня, а винних притягнути до відповідальності», – наголосила Мазур.

В Amnesty International також підтримують ініціативу Ради Європи про створення групи експертів, у тому числі міжнародних, з метою розслідування згаданих інцидентів.

«Проте створення такої групи в жодному разі не звільняє владу від її зобов’язання щодо негайного розслідування тверджень про застосування сили з боку співробітників правоохоронних органів, а також надання відшкодування потерпілим», — говориться в заяві організації.

Як повідомлялося, 3 грудня суд арештував на два місяці 9 осіб у справі про розслідування сутичок на Банковій.

Amnesty International вважає, що цих дев’ятьох чоловіків було вибірково затримано і поміщено під варту із порушенням їх права на справедливий судовий розгляд і свободу зібрань. «Судді, які винесли рішення про попереднє ув’язнення, не взяли до уваги очевидні протиріччя і невідповідності у заявах міліціонерів, які були прийняті як докази у справах. Вони також не дотримались законної вимоги про те, що обвинувачення має довести неможливість таких альтернативних заходів, як домашній арешт або звільнення під заставу», — зазначають в Amnesty International.

Джерело: Тиждень
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути