chrome firefox opera safari iexplorer

Антимонопольний комітет встановив рекорд зі штрафів для бізнесу

16 грудня 2013 о 09:43

Антимонопольний комітет (АМК) у січні-жовтні поточного року оштрафував підприємства на загальну суму 814,7 млн грн, що майже у 21 раз більше, ніж за весь 2011 рік, за результатами якого цей показник дорівнював 43,5 млн грн.

А минулого року АМКУ оштрафував підприємства на загальну суму 814,7 млн грн, пише «Капітал».

За даними АМК, за десять місяців 2013 року припинено понад 5,7 тис. порушень конкурентного законодавства.
Найбільш резонансні розслідування, розпочаті цього року, ще не завершені.

Одне з них — розгляд відносно групи найбільших українських ритейлерів, яких звинуватили у змові щодо встановлення вартості продовольчих товарів. Раніше голова АМК Василь Цушко заявляв: якщо провину компаній вдасться довести, їм загрожує максимальний передбачений законом штраф — 10 % від річної виручки. А це означає, що сума загальних штрафів для рітейлерів перевищить мільярди гривень, що стане абсолютним рекордом для України.

Незважаючи на те що останні два роки розміри виписаних бізнесу штрафів зростають дуже швидко, суми, сплачені порушниками в державний бюджет, залишаються досить скромними. 

За даними АМК, у поточному році було виплачено 36 млн грн штрафів і пені за їх прострочення. Це менш як 4 % від розміру накладених стягнень. 

В АМК кажуть, що причин такої диспропорції кілька. По-перше, за деякими із прийнятих рішень строк сплати ще не настав. А по-друге, частина рішень комітету заперечується відповідачами в судах.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство