chrome firefox opera safari iexplorer

Банкам бракує і гривні, і валюти

12 грудня 2013 о 14:02

Купити сотню-другу доларів у касах банків зараз практично нереально. Для цього треба або мати у банку “блат”, або шалене везіння. “Якщо вам пощастить і хтось здасть сьогодні долари, то я вам відкладу. Підійдіть після четвертої години”, – обіцяє касирка. З п’яти відділень, які обійшов “ВЗ”, долари можна було придбати лише в одному. Але, що цікаво, людей біля каси теж не було. “Нема ніякого ажіотажного попиту на долари. Люди останнім часом рідше обмінюють валюту. Ті, що мають валюту, притримують її, а ті, що не мають, – не мають грошей, щоб її купити”, – розповіла касирка.

Власне те, що долар зупинив своє зростання, пояснюють саме браком вільних коштів. Якщо досі зростання курсу долара зупиняли тільки інтервенції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку, то на початку цього тижня курс долара впав на міжбанку на 9,5 копійки, — хоча ні НБУ, ні державний Ощадбанк не продавали валюти. Натомість долари розпродували деякі комерційні банки, які напередодні накупили їх про запас. Причина – катастрофічний брак гривні, з яким зіткнулися банки. І проблема навіть не в тому, що українці масово кинулись виводити гроші з банків. Не кинулись. Річ у тім, що уряд, якому не вдається позичити грошей за кордоном, активно спустошує внутрішній ринок. 3 грудня на аукціоні з продажу облігацій внутрішньої державної позики міністерство залучило до державного бюджету 1,43 мільярда гривень і 49,936 мільйона доларів. Перед цим, 26 листопада, Мінфін залучив на аукціоні 2,66 мільярда гривень. Оскільки основним покупцем урядових облігацій є комерційні банки (за відсутності активного кредитування на банківському ринку вони кредитують уряд), на ринку виник дефіцит національної валюти. 

До кінця грудня курс гривні щодо долара коливатиметься в діапазоні 8,2-8,35 гривні, однак ймовірні короткострокові “провали” до 8,5, переконана більшість експертів.

“За нашою оцінкою, у найближчі місяці буде плавна девальвація гривні. На кінець березня очікуємо готівковий курс десь на рівні 8,5 гривні, – каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. – Багато залежить від того, як розвиватиметься ситуація в країні. Для фінансових та фондових ринків краще, якщо криза вирішиться найближчим часом. Якщо політична криза затягнеться на три-чотири місяці, то на кінець березня курс буде орієнтовно 9 гривень за долар. Коли влітку були масові протести у Туреччині, ліра подешевшала на 10%. Гадаю, в Україні буде приблизно така ж девальвація”.

Утім, навіть за стабільної політичної ситуації утримувати курс гривні НБУ все важче через тотальне скорочення золотовалютних резервів. За станом на 1 грудня, міжнародні золотовалютні резерви становили 18,79 мільярда доларів, що на 8,93% менше, ніж на 1 листопада цього року, повідомляє НБУ. “Ця сума уже не покриває тримісячного імпорту. Її вистачить десь на 2,5 місяця, – каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – За підручниками прийнято вважати такий розмір резервів критичним. У листопаді 2013 року Україна виплатила понад 1,5 мільярда доларів за зовнішніми боргами, в тому числі майже мільярд – кошти для МВФ. Важливо, що країна погасила ці борги вчасно. А 18,8 мільярда доларів резервів цілком достатньо, аби впливати на ситуацію на валютному ринку”.

Натомість Микола Івченко не так оптимістично оцінює скорочення золотовалютних резервів. На думку експерта, такий рівень резервів НБУ суттєво обмежує його маневри на валютному ринку. Тому зростає потреба у нових кредитах. Це може бути кредит МВФ, вихід на ринок євробондів або облігації внутрішньої державної позики. З огляду на нинішню ситуацію в країні, навряд чи найближчим часом варто розраховувати на кредит МВФ чи активне залучення коштів на європейському ринку. Залишається ОВДП. Тобто уряд надалі висмоктуватиме соки з української фінансової системи. Міжнародна агенція Fitch прогнозує, що до кінця наступного року золотовалютні резерви НБУ скоротяться до 12,6 мільярда доларів. Такий прогноз вказує: у Fitch не вірять, що Україна зможе отримати якісь суттєві позики на міжнародному ринку.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути