chrome firefox opera safari iexplorer

Більшість українців вважають своїми найулюбленішими стравами борщ та вареники – опитування

23 грудня 2013 о 14:49

Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники та страви з м'яса. Про це свідчать результати соцдослідження Соціологічної групи «Рейтинг».

Як повідомляється, респондентам не пропонували варіантів відповідей, тому вони самі називали по три свої найулюбленіші страви – неважливо, якої кухні. 

За результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До улюблених страв увійшли також вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями. На наступній позиції — м'ясні страви (14%), з них більш популярні: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо. 

Трохи менше серед українців любителів картоплі: пюре назвали найулюбленішою стравою 11% респондентів, смажену 8%. Салат «Олів'є» більш за все подобається 11% українців. Серед інших салатів, які потрапили до вподобань українців також овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м'ясний та «Цезар» — їх назвали 10% громадян. За шашлик, пельмені та різні рибні страви віддали «голоси» 10% українців.

Також стало відомо, що салат «Шуба» є улюбленим лише у 4% опитаних, а холодець — у 7%, котлети — 6% та відбивні — 5%. Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Сало своєю улюбленою стравою вважають лише 4% опитаних українців. 

Серед випічки і десертів (9%) респондентів віддали перевагу сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам. Серед млинців (4%) найбільш популярні з сиром.

Окрім борщу серед перших страв українці люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник. 

Серед каш (4%) – гречану, молочну, вівсяну та куліш. 

Цікаво, що на заході країни популярнішими є голубці, вареники та деруни, в центрі – рибні страви, холодець і сало. В північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на півдні – пельмені, смажену картоплю, а також плов. На сході і Донбасі надають перевагу салатам і м'ясним стравам, зокрема, «Олів'є» та шашлику. Також тут полюбляють окрошку та салат «Шуба». 

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

21 березня

Інші дати
Яків Гандзюк
1873 – видатний український військовий діяч, генерал-майор. Одним із перших на Південно-Західному фронті українізував російську дивізію, яка ввійшла до складу Першого українського корпусу генерал-лейтенанта П.Скоропадського.
Розгорнути
Народився Олександр Лотоцький (Білоусенко)
1870 – український письменник, науковець, державний діяч, активний захисник української мови й письменства. Укладач читанок-хрестоматій; автор казок, оповідань за фольклорними мотивами.
Розгорнути
Народився Модест Мусоргський
1839 – російський композитор. На українську тему написав оперу «Сорочинський ярмарок»; першим із російських композиторів звернувся до творчості Т. Шевченка – на тексти фрагментів із поеми «Гайдамаки» написав пісні «Гопак» та «На Дніпрі».
Розгорнути
Народився Олексій Шовкуненко
(1884, м. Херсон – 1974) - український живописець майстер пейзажу і портрета, педагог. Автор картин «Дніпробуд», «Одеський суднобудівний завод», «Осінні квіти», «Конча-Заспа», портрети В.Заболотного, М.Рильського, С.Ковпака, М.Лисенка.
Розгорнути