chrome firefox opera safari iexplorer

Більшість українців вважають своїми найулюбленішими стравами борщ та вареники – опитування

23 грудня 2013 о 14:49

Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники та страви з м'яса. Про це свідчать результати соцдослідження Соціологічної групи «Рейтинг».

Як повідомляється, респондентам не пропонували варіантів відповідей, тому вони самі називали по три свої найулюбленіші страви – неважливо, якої кухні. 

За результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До улюблених страв увійшли також вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями. На наступній позиції — м'ясні страви (14%), з них більш популярні: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо. 

Трохи менше серед українців любителів картоплі: пюре назвали найулюбленішою стравою 11% респондентів, смажену 8%. Салат «Олів'є» більш за все подобається 11% українців. Серед інших салатів, які потрапили до вподобань українців також овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м'ясний та «Цезар» — їх назвали 10% громадян. За шашлик, пельмені та різні рибні страви віддали «голоси» 10% українців.

Також стало відомо, що салат «Шуба» є улюбленим лише у 4% опитаних, а холодець — у 7%, котлети — 6% та відбивні — 5%. Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Сало своєю улюбленою стравою вважають лише 4% опитаних українців. 

Серед випічки і десертів (9%) респондентів віддали перевагу сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам. Серед млинців (4%) найбільш популярні з сиром.

Окрім борщу серед перших страв українці люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник. 

Серед каш (4%) – гречану, молочну, вівсяну та куліш. 

Цікаво, що на заході країни популярнішими є голубці, вареники та деруни, в центрі – рибні страви, холодець і сало. В північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на півдні – пельмені, смажену картоплю, а також плов. На сході і Донбасі надають перевагу салатам і м'ясним стравам, зокрема, «Олів'є» та шашлику. Також тут полюбляють окрошку та салат «Шуба». 

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

21 вересня

Інші дати
Наталія Лотоцька 
1938 – театральна актриса. Лауреат Шевченківської премії. Ролі: Пріська («Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ’яненка), Хведоска («Дві сім’ї» М. Кропивницького), Поліксена («Кассандра» Лесі Українки) та ін. Ведуча передачі Українського радіо «Від суботи до суботи» (понад 30 років). 
Розгорнути
Народився Леонід Кисельов
(1946, м. Київ - 1968) - український поет, прозаїк, перекладач. Посмертні збірки: "Стихи. Вірші", "Последняя песня. Остання пісня", "Тільки двічі живемо".
Розгорнути
Народився Петро Ніщинський (Байда)
Український композитор, перекладач. автор музичної картини "Вечорниці" до драми Т. Шевченка "Назар Стодоля". Перекладав твори античних класиків ("Антігона" Софокла, "Одіссея" Гомера).
Закувала та сива зозуля Раннім ранком на зорі. Ой, заплакали хлопці-молодці, Гей, гей, там на чужині В неволі, в тюрмі... Вони плакали, гірко ридали, Свою долю викликали: "Ой, повій, повій Та буйнесенький вітре, Та й понад море, Та винеси нас із кайданів, з неволі В чистеє поле, Та понеси на Вкраїну, Гей, гей, нас на Вкраїну... А на Вкраїні — там сонечко сяє, Козацтво гуляє, гуляє і нас виглядає, Нас виглядає!" По синьому морю Байдаки під вітром гуляють, Братів, щоб рятувати, Запорожці чимдуж поспішають.
Розгорнути
1648 – Богдан Хмельницький розбив польську армію в битві під Пилявцями
Українська армія захопила всю ворожу артилерію (92 гармати) та величезний обоз з матеріальними цінностями. Загальна вартість трофеїв перевищувала 7 млн. злотих. В результаті Пилявської битви польську армію було розгромлено, повністю звільнено Волинь і Поділля, створились сприятливі умови для визволення всіх західноукраїнських земель.
Розгорнути