chrome firefox opera safari iexplorer

Державна служба з надзвичайних ситуацій порадила як безпечно зустріти Новий рік

25 грудня 2013 о 10:53

У Державній службі з надзвичайних ситуацій розповіли, як зустріти Новий рік з цілими очима і неушкодженими ялинкою та квартирою, йдеться у сюжеті ТСН.19:30. 

Пожежники в ніч на перше січня чергуватимуть у посиленому режимі. Але все одно радять: не прикрашати ялинки ватою, китайськими гірляндами, тримати бенгальські вогні подалі від дітей і килимів. 

Ялинки 

Ялинка і вогонь чудово доповнюють одне одного, але тільки якщо це вогники сертифікованої гірлянди, встромленої у справну розетку. 

Хвоя — сира чи суха — все одно горітиме. Пожежники на власному полігоні продемонстрували, як за дві хвилини після маленької іскри дерево перетворюється на смолоскип. Причому жива ялинка горить краще за штучну, бо синтетичні останнім часом обробляють протипожежними засобами.

Зазначимо, що минулого Нового року вогненні ялинки завдали власникам квартир збитків на 217 тис. грн. 

«Безпосередньо від новорічних ялинок або від гірлянд у нас сталося чотири пожежі. На щастя, ніхто не загинув», — повідомив заступник директора департаменту ДСНС Євген Лінчевський. 

Феєрверки 

Цегла для класного феєрверку – річ незамінна. Головний дослідник українських пожеж Руслан Климась пояснив, чому: «Навіть якщо він впаде або перевернеться, то це буде в ліву, або праву сторону, де люди не знаходяться». 

Запускати феєрверки варто з калькулятором. Уважно порівняйте кількість салютів, що вилетіли, із вказаним на упакованні піротехніки. Бо той, що не стрельнув вчасно, може зненацька спрацювати, коли над ним нахилиться людина. 

«Впродовж 10-15 хвилин до нього не підходьте і для того, щоб він вже точно не спрацював, опустіть у відро з водою, або у сніг», — порадив Климась. 

Остання порада від рятувальників схожа на жарт: поменше пийте на Новий рік. 

«В ці свята в кожній родині можна вжити келих шампанського, але більшість трагічних випадків виникає якраз в стані серйозного алкогольного сп'яніння», — зауважив Лінчевський. 

Схожу пораду придумала і ТСН: Діди Морози, не куріть, будь ласка, адже борода теж горить. 

Як повідомлялося раніше, українські туристи зустрічатимуть Новий рік у Єгипті, Таїланді та на гірськолижних курортах. Дедалі популярнішим в Україні стає круїзний відпочинок.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути