chrome firefox opera safari iexplorer

Діаспора віддала 22 експонати у музей Лесі Українки

10 грудня 2013 о 12:20

Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки одержав 22 експонати від родини Богдана Певного зі США.

Про це повідомляє volyn-museum.at.ua.

 

Це твори письменниці, які видавалися у США та Канаді коштом української діаспори з 50-х років ХХ ст.

Найбільш цінними виданнями є “Твори в 12 томах” (за загальною редакцією Б. Якубського. Нью-Йорк: Тищенко, Білоус. Видавнича Спілка, 1953—1954).

*

“Щоб задовільнити великий попит наших читачів на твори Лесі Українки, наше Видавництво до 40-річчя смерти великої української письменниці перевидало з деякими додатками недрукованих творів Лесі Українки 12 томне видання… До нашого часу це найповніше і найкраще видання творів великої поетки”, – йдеться у передмові першого тому.

*

Крім того, музею надійшли книги “Бояриня” (Торонто: Видання Організації Українок Канади, 1971), “Бояриня”,”Лісова пісня” та інші твори Лесі Українки англійською мовою (Нью-Йорк, 1950), “Леся Українка 1871—1971, збірник праць до 100-річчя поетки” (Філадельфія,1971—1980), Антін Княжинський “Творчий шлях Лесі Українки” (Філадельфія, 1961), “Поезії: Вибрані твори” (Регенсбург, 1946),  О.Косач-Кривинюк “Леся Українка. Хронологія життя і творчости” (Нью-Йорк, 1970) та інші.

*

Богдан Певний – художник, мистецтвознавець, письменник, співредактор журналу “Сучасність”, майстер карикатури, майстер оформлення та ілюстрування книг, дійсний член УВАН у США. Народився у Луцьку 4 червня 1931 року.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути