chrome firefox opera safari iexplorer

Ключові міжнародні ЗМІ відреагували на побиття Тетяни Чорновол

26 грудня 2013 о 12:31

MediaSapiens подає огляд ключових міжнародних ЗМІ – New York Times, Wall Street Journal, Al Jazeera, Guardian, Independent, які відреагували на побиття української журналістки.  

New York Times публікує звіт про побиття Чорновол від свого кореспондента із Москви. У статті Тетяну Чорновол представлено як «журналістку та активістку, яка веде антиурядову кампанію і стала відомою минулого року після того, як задокументувала розкіш маєтку президента». Кореспондент вказує, що журналістку було «жорстоко побито» після того, як вона облікувала блог про заміський будинок міністра внутрішніх справ України. У статті детально описується вигляд побитої Чорновол.  
 
Wall Street Journal повідомляє про виступ сотень протестувальників у Києві з вимогою відставки міністра внутрішніх прав після побиття активістки і журналістки Тетяни Чорновол. «Активістку і журналіста побили в середу, це останній випадок в серії нападів, які США назвала спробою налякати людей, задіяних у масових антиурядових протестах, що тривають уже другий місяць».  
 
Британська Guardian передруковує новину Associated Press, в якій увага акцентується на мітингу біля міністерства внутрішніх справ із вимогою відставки Захарченка: «Дехто тримав портрети Чорновол, яка була у лідерах масових виступів». У статті нагадується, що протестувальники вимагають відставки міністра ще з часу розгону маніфестантів місяць тому. Для оцінки інциденту, у статті наводяться слова Віталія Кличка, який звинуватив владу у спробі налякати опозиційних активістів та закликав до загальнонаціонального бойкоту влади. В іншому коментарі від Олександри Матвійчук із Центру громадянських свобод вказується, що це не перший напад на активістів. «Якщо нападу зазнають захисники прав людини, це означає, що ми не можемо вже говорити про демократію. Лінію перетнуто», — додає правозахисник.
 
На сайті Independent стаття під заголовком «Активіст та журналістка, які організували проєвропейські протести в України, зазнали нападу і госпіталізовані» розміщена на першій сторінці. У ній йдеться про напад на Дмитра Пилипця з Харкова та Тетяну Чорновол. Кореспонденти з Києва пишуть: «Ці напади – останні у низці дій проти проєвропейски налаштованих демонстрантів. Третій активіст помер у лікарні цього тижня після того, як засвідчив, що троє міліціонерів напали на нього 18 грудня». До матеріалу прикріплено запис з відеореєстратора Тетяни Чорновол.
 
Резонансну новину подала і Al Jazeera. У репортажів констатуються обставини нападу на «відому опозиційну журналістку Таню Чорновіл», заклики від опозиції щодо чесного розслідування, наказ від Януковича знайти винних та затримання двох підозрюваних.

Джерело: Mediasapiens
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути