chrome firefox opera safari iexplorer

Майдан Незалежності облаштовують до тривалих протестів

04 грудня 2013 о 11:23

Головна площа держави перетворюється на фортецю, де розгортаються системи життєзабезпечення демонстрантів. Організатори кажуть, що ті, хто не може сам стояти на Майдані, щедро жертвують на його облаштування.

Ніч для учасників протестів в Києві минула спокійно. З огляду на візит до столиці України четвертого грудня генерального секретаря Ради Європи та напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн ОБСЄ влада не вдавалася до силових дій проти демонстрантів. Попри морозну та вітряну погоду, тут цілу ніч перебували тисячі людей. Вони зігрівалися біля багать у металевих діжках, щогодини співали гімн України, дивилися документальні фільми та слухали виступи співачки Руслани, яка чергує на Майдані ночами.

Життєзабезпечення учасників протестів в перші дні грудня було здебільшого стихійним. Харчування та медична допомога їм надавалася здебільшого за рахунок самоорганізації добровольців та коштом пожертв киян продуктами, ліками та грошовими внесками. Тепер з'являються ознаки дедалі більш ретельної організації. Волонтери постійно виносять на вулицю з Будинку профспілок їжу та гарячі напої. На вулиці запрацювали польові кухні, де мітингувальникам готують гарячу їжу. На Майдані щодня зростає кількість армійських та інших наметів, що опалюються металевими пічками.

Бракує приміщень

Найбільшою проблемою координаторів Майдану залишається брак приміщень для обігріву та відпочинку людей. Депутат Андрій Парубій в своєму нічному виступі зі сцени Майдану повідомив, що зараз люди можуть грітися і спати в приміщеннях Будинку профспілок, Київради, Укоопспілки, Жовтневого палацу та Михайлівського золотоверхого собору. Ще триста осіб, за словами одного з координаторів, розташувалися на нічліг в новому приміщенні в одному з будинків на вулиці Гончара.

В усіх цих приміщеннях організовані медичні пункти і цілодобово надається медична допомога, повідомив DW депутат Верховної Ради від партії «Свобода», який відповідає за медичне забезпечення Майдану, Святослав Ханенко. За його словами, у медичному центрі працюють лікарі-волонтери та чергують бригади «швидкої допомоги». Медикаментів не бракує — їх протестувальникам безкоштовно надають деякі київські аптечні мережі. Решта купується коштом грошових пожертв, які надходять від людей. «Ось, наприклад, хтось привіз цілий автобус прокладок для взуття, які тримають тепло по кілька годин. А взагалі, ви собі навіть не уявляєте, скільки людей приносять нам ліки, їжу і гроші», — сказав Ханенко.

Позитивний прогноз

Депутат повідомив, що на нарадах центрального штабу Комітету національного спротиву вирішено готуватися до тривалих протестів. З огляду на це, медична служба починає залучати лікарів та санітарні служби для профілактичних заходів та попередження спалаху інфекційних хвороб і контрою якості продуктів харчування. Виходячи з досвіду «Помаранчевої революції» 2004 року, за якої Ханенко також керував медичною службою на Майдані, він не очікує епідемій чи інших великих проблем. «Є особливості харчування, людям бракує повноцінного сну, нема де брати душ та повноцінно дбати про особисту гігієну. Але піднесення та ентузіазм, яким охоплені люди на Майдані, самі по собі є потужними природніми імунномодуляторами», — зазначив голова медичної служби.

Найчастіше до медиків звертаються чоловіки, які скаржаться на застуду та гострі респіраторні хвороби, сказав DW черговий лікар медпункту Будинку профспілок Анатолій Безушко. Друга за чисельністю категорія пацієнтів, це ті, хто потрапив під міліцейські кийки під час розгону маніфестантів на Майдані 30 листопада та на вулиці Банковій першого грудня. Безушко сказав, що він прийшов волонтером на Майдан на заклик спільноти лікарів у Фейсбуку і чергує тут щодня по 12 годин.

Охорона Майдану посилюється

А доки штаб протестувальників розгортає свою діяльність, навколо Майдану з'явилося чимало розкладок та піших торгівців національною символікою і теплими шаликами, шапочками й рукавичками. За прапорець кольорів України чи Євросоюзу просять від восьми до десяти гривень, за маленьку синьо-жовту стрічку — п'ять. На запитання «Як іде бізнес?», продавці відповідають неохоче, але ніхто не скаржиться на малі прибутки. Водночас, Майданом ходять студенти, які безкоштовно роздають національну символіку та наліпки на одяг з написом: «Я тут не за гроші».
Вранці на Майдан прийшла ще одна колонна людей, які сказали, що вони приїхали автобусами з Рівного. Такі автобуси, за інформацією комендатури наметового містечка, прибувають щодня. Кількість добровольців, що записалися до охорони Майдану вже наближається до трьох тисяч, повідомив Андрій Парубій. За його словами, наразі для них організовується навчання, щоби вони могли дати «ефективну відсіч на випадок штурму». Наразі різні частини Майдану поділені на «області», порядок в яких контролюють представники різних областей України.

Джерело: DW
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути