chrome firefox opera safari iexplorer

Майже половина українців готові протестувати, — опитування

25 грудня 2013 о 13:56

Половина опитаних соціологами українців (49,7%) у разі значного погіршення умов життя готові вийти на вулицю з протестом.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром соціологічних і маркетингових досліджень «Социс» і соціологічною групою «Рейтинг».

28,5% респондентів готові терпіти матеріальні та інші труднощі заради збереження порядку в країні. Ще 21,8% не визначились зі своєю відповіддю на це запитання.

Соцопитування показало, що лише 1,8% опитаних оцінюють нинішню політичну ситуацію в Україні як «стабільну». Водночас, 46,1% оцінюють як «напружену», а 49,4% – як «вибухонебезпечну».

На думку більшості опитаних громадянська активність населення (Майдан) може вплинути на ситуацію, що виникла зараз в Україні. При цьому 41,3% вважають, що значною мірою і 29,8% — незначною мірою. Водночас, майже кожен п’ятий опитаний (18%) вважає, що громадянська активність населення зовсім не вплине на ситуацію в державі. Ще 11% — не визначилися щодо цього питання.

42% опитаних позитивно ставляться до того, що в Києві та в багатьох містах України після не підписання угоди про асоціацію з ЄС люди вийшли на вулиці та організували мітинги. 35,6% опитаних мають негативне ставлення до цього, 15,4% – нейтрально ставляться. Ще 7% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

44,7% опитаних негативно ставляться до того, що під час цих протестів блокуються/блокувались адміністративні споруди (Адміністрація Президента, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, КМДА та ін.). Позитивно ставляться 24,9% опитаних, нейтрально – 15,4%. Ще 11,8% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

Водночас, більшість опитаних (73,6%) негативно ставляться до розгону мітингу у Києві спецпідрозділом «Беркут» в ніч на 30 листопада. Позитивно ставляться до цього лише 9%, нейтрально – 11,2%. Ще 6,2% не визначились зі своєю відповіддю або їм байдуже до цього.

У заходах на підтримку чинної влади на момент проведення опитування брали участь 0,5% опитаних, ще 3,5% були готові взяти в них участь. Також 12% опитаних зазначили, що підтримують мітинги на підтримку влади, але не готові в них брати участь. Натомість, 75,8% опитаних – не підтримують такі заходи. Ще 8,1% не визначились зі своєю відповіддю.

З іншого боку, в заходах, які спрямовані проти чинної влади на момент проведення опитування брали участь 5,7% респондентів. Ще 17,5% були готові взяти участь у таких мітингах та демонстраціях. Кожен п’ятий опитаний (21,6%) – підтримує такі мітинги, але не готовий брати в них участь. Водночас, майже половина опитаних (47,6%) не підтримують ці заходи. Ще 7,7% не визначились зі своєю відповіддю.

Відповідальність за вирішення політичної кризи в Україні опитані покладають, перш за все, на Президента (41,5%), громадянське суспільство (32,6%) та опозицiйнi партії (29,3%). Ще 19,1% вказали, що головною рушійною силою для подолання політичної кризи повинні бути нові лідери, 17,3% – Верховна Рада України і 7% – журналісти, представники ЗМІ. Не визначилися з цього питання 10,4% опитаних.

Більшість опитаних (72,6%) підтримують ідею круглого столу та проведення переговорів між владою та опозицією задля вирішення протиріч та політичної кризи в Україні. Не підтримують ідею переговорного процесу – 13,9%. Ще 13,4% — не визначились.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути