chrome firefox opera safari iexplorer

На Євромайдані показуватимуть кіно про права людини

13 грудня 2013 о 10:31

13 грудня Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA покаже кіноальманах «Відкритий доступ». Це перший із низки показів Docudays UA у Києві на «Євромайдані», пише Gazeta.ua.

«Відкритий доступ» – це хроніки становлення громадянського суспільства, але також історії з життя самих героїв. Вони живуть у різних регіонах України, їхні цінності та переконання різняться, вони не знайомі одне з одним, єдине, що їх об'єднує – активна громадянська позиція.

Фільм-альманах «Відкритий доступ» складається з 5 новел: «Межигір'я» (автор — Володимир Тихій), «Афганець» (автор — Дмитро Коновалов), «Школа» (автор — Сергій Андрушко), «Дім з химерами» (автор — Жанна Довгич), «У кутку» (автор — Дмитро Тяжлов).

Події, зображені в альманасі, розгортаються після вступу в дію Закону України «Про доступ до публічної інформації», за ухвалення закону впродовж кількох років боролися громадські організації, журналісти та експерти.

Приміром, у картині режисера Дмитра Тяжлова розповідається про село Панасівка на Полтавщині, що перебуває на межі зникнення. До них не ходить жоден громадський транспорт. Їздять хіба що на підводі чи конях, не можуть вчасно купити ліки та хліб, отримати медичну допомогу. Мешканка села звертається до влади, аби дізнатися чому скасовано рейсовий автобус до Панасівки. Реакцією влади на інформаційний запит є підписання нового договору зі «старим» перевізником, який роками не виконував умови попередньої угоди...

Світова прем'єра альманаху відбулась в березні 2013 року на Міжнародному фестивалі з прав людини Docudays UA в Києві.

Docudays UA — неполітичний фестиваль. Він — про права людини і про те, що в кожного з нас завжди є вибір. Показ розпочнеться о 19:00 у Будинку профспілок у Києві. Вхід на покази — вільний. Після перегляду відбудеться обговорення з авторами фільму.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути