chrome firefox opera safari iexplorer

National Geographic склав п'ятірку головних наукових досягнень року

27 грудня 2013 о 12:10
Журнал National Geographic склав свій рейтинг п'яти найбільш значних досягнень науки року, що минає.

1 . Космос став більш велелюдним

У цьому році дослідники з Caltech припустили, що на орбітах зірок Чумацького Шляху знаходяться, щонайменше, 100 мільярдів екзопланет.

Зрозуміло, не всі вони являють собою місця, в яких вам би захотілося жити. Листопадовий звіт від Обсерваторії NASA Keck припускає, що одна з п'яти зірок може мати подібні до Землі планети в «населеній зоні». Більш пізні кліматичні дослідження населених зон свідчать, що ця ймовірність може бути сильно завищена — проте все одно кількість потенційно залюднених планет залишається дуже високою.

NASA/AMES/JPL-CALTECH

2. Клоновані людські ембріональні стовбурові клітини

Після більш ніж десятиліття невдалих спроб, дослідники з Орегонського Університету науки і здоров'я оголосили, що їм нарешті вдалося клонувати людські ембріони і отримати з них стовбурові клітини. Вони також зуміли вростити їх в спеціалізовані клітини шкіри і серцевої тканини, а це перший крок до використання їх в трансплантаційної медицині.

Ключем до успіху команди, як би дивно це не звучало, стало додавання до процесу клонування кофеїну.

OHSU PHOTOS

3. Апарат Voyager досяг межі сонячного вітру

Одна з найгучніших подій цього року трапилося, насправді, у 2012-ому. Останні відгомони кількох сонячних штормів в минулому вересні підтвердили, що поважний апарат NASA Voyager дійсно вийшов у міжзоряний простір.

NASA вже давно сподівалося повідомити світу, що цей старовинний зонд, запущений в 1977 році, досяг краю сонячного вітру. Очікується, що його брат-близнюк Voyager-2 також скоро вийде в міжзоряний космос.

CALTECH/NASA

4. Марсіанське озеро, можливо, колись містило в собі давню життя

Ровер NASA Curiosity продовжив в 2013 році свою історичну подорож, і виявив, що давно зникле озеро на червоній планеті могло підтримувати життя більше трьох мільярдів років тому.

Це відкриття здебільшого виправдало зусилля NASA з пошуку придатних для життя умов на Марсі. Далі ровер вартістю 2,5 мільярда доларів відправиться до гори Гострої в центрі Штормового кратера — своєї початкової мети після приземлення.

NASA/JPL-CALTECH/ESA/DLR/FU BERLIN/MSSS

5 . «Володар Кілець» починає виглядати як документальний фільм

Генеалогічне древо людини раптово випустило кілька цікавих відростків після року досліджень давньої ДНК і деяких знайдених копалин.

Наприклад , в результаті розкопок у містечку Дманісі в Грузії, вчені оголосили, що безліч ранніх людських видів, які здавалися різними, мабуть, належать до одного й того ж виду — Homo erectus. Вони зробили свою заяву на підставі знахідки черепа віком 1,8 мільйона років, який несе на собі відбиток суміші рис як більш ранніх, так і пізніших видів.

На генетичному ж фронті те, що здавалося кісткою неандертальця з іспанської печери, дало вченим найдавнішу секвеновану  на сьогоднішній день ДНК — і як виявилося, вона належала іншому виду давно зниклих ранніх людей — денисовців.

У той же самий час в Денисовій печері в Сибіру, де в 2008 році і були знайдені перші викопні рештки Денисівської людини, було виявлено ​​кістку пальця ноги, яка належала неандертальській жінці приблизно 140 тисяч років тому.

GEORGIAN NATIONAL MUSEUM

Всі ці знахідки припускають, що стародавні люди в доісторичні часи схрещувалися з Homo erectus, а також і з деякими ранніми сучасними людьми. А це в свою чергу означає, що безліч сучасних людей має в своєму геномі деяку частку генів доісторичних людей.