1 грудня 2013 стали відомі прізвища письменників, які увійшли до трійки претендентів на отримання Літературної премії імені Джозефа Конрада — Коженьовського 2013. Однією з найбільш впливових премій в галузі літератури скоро буде нагороджений кращий молодий письменник України.Протягом кількох попередніх місяців від українських та іноземних культурних інституцій, наукових центрів, видавництв, творчих об'єднань і приватних осіб надходили заявки з іменами кандидатів. Міжнародне журі, до складу якого увійшли представники польської та української спільнот, відібрало трьох найбільш гідних з 25, заявлених українцями в довгому списку. Фіналістами Премії Конрада цього року стали Андрій Бондар, Тетяна Малярчук, Остап Сливинський.

«Вибір, як завжди, був непростий. І перш за все, з точки зору якості, а не кількості запропонованих кандидатів на отримання премії, — каже директор Польського Інституту в Києві, глава журі премії Ярослав Ґодун. — Хочу також висловити визнання всім тим людям і установам, які заявили своїх кандидатів, тому що без їх активної позиції ці автори могли б зовсім не потрапити до трійки фіналістів премії».

Ім'я переможця Літературної премії імені Джозефа Конрада — Коженьовського 2013 оголосять 13 грудня 2013 в Києві. Крім нагороди в 3000 євро від Польського Інституту, переможець отримає можливість піврічного стажування у Польщі в рамках стипендіальної програми міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «GAUDE POLONIA».

«В моєму розумінні лауреатом літературної премії повинен стати не найнесподіваніший кандидат, а найбільш гідний, авторитет якого не викликає сумнівів. Хто ж саме ним буде — поки цього не знають навіть судді», — зазначила лауреат Премії Конрада 2011, член журі премії цього року Наталка Сняданко.

Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського була заснована в 2007 році Польським Інститутом у Києві за партнерства Національного центру культури у Варшаві з метою підтримки молодих українських літераторів. Кожні два роки премія присуджується українському письменнику віком до 40 років. За аналогією з Нобелівською — не за конкретний літературний твір, а за послідовну реалізацію творчого шляху, інноваційність форми, руйнування стереотипів і універсальність послання.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/culture/_ogolosili-trijku-ukrajinskih-literatoriv-yaki-pretenduyut-na-premiyu-imeni-konra/529656">Gazeta.ua</a>