chrome firefox opera safari iexplorer

Петриківські майстри святкують визнання їхнього розпису ЮНЕСКО

14 грудня 2013 о 21:47

У Дніпропетровську сьогодні відбуваються урочистості з нагоди включення петриківського декоративно-прикладного розпису до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на святкування, яке проходить в театрі опери й балету, зібралися знані петриківські майстри, юні художники, жителі Петриківського району, представники влади й громадськості.

У холі театру провідні майстри розгорнули виставку своїх виробів, розписаних петриківкою, – паперові панно, посуд, меблі, біжутерію, сувенірну продукцію. Юні художники – вихованці петриківської художньої школи розпису – дають усім охочим майстер-класи зі створення листівок з традиційним петриківським орнаментом, розказують про історію та традицію розпису. Також у рамках виставки презентують експериментальне використання елементів розпису на етрадиційних матеріалах, наприклад, домашньому текстилі.

У рамках урочистостей також відбувся святковий концерт творчих колективів й вшанування найкращих майстрів.

За словами представників влади, надання петриківському розпису статусу ЮНЕСКО – це важлива іміджева подія для всієї України. Їй передувало понад три роки роботи – презентація розпису на батьківщині та за кордоном,  півсотні міжнародних виставок, сотні мистецьких акцій.

Невдовзі, обіцяють, будуть ініційовані нові проекти, спрямовані на розвиток і підтримку розпису. Виставки провідних петриківських майстрів пройдуть в різних регіонах України. Вже з 20 грудня розпис буде експонуватися в Києві, в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

Тим часом майстри сподіваються, що після присвоєння статусу ЮНЕСКО їхньому розписові, цікавість до петриківки зросте в цілому світі і вони не залишаться без замовлень.

«Дуже хочеться, щоб наших майстрів, особливо молодих, цінували. Ми боялись, що це мистецтво буде втрачене, коли ми підемо. Але ні, знаходяться молоді талановиті художники, яким ми передаємо свій досвід. Наш розпис має право на розвиток і на життя, бо це – наше, бо це – казка. Він подобається і дітям, і дорослим. Квіти казкові, птахи казкові…. Наше мистецтво – це радість. Добре, як радість буде в кожному серці», – сказала Радіо Свобода петриківська майстриня, художник вищого класу Валентина Хоменко.

Наразі у Києві, в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова, проходить виставка петриківського розпису, де представлено понад 50 найкращих робіт чотирьох поколінь провідних майстрів 20-21 століття.

У четвер комітет ЮНЕСКО на сесії в Баку присвоїв статус нематеріальної культурної спадщини петриківському розпису. Петриківка стала першим представником від України, який отримав такий високий статус.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути