chrome firefox opera safari iexplorer

Петриківський розпис визнали культурною спадщиною людства

05 грудня 2013 о 15:13

Комітет ЮНЕСКО на сесії, яка проходила в Баку, присвоїв статус нематеріальної культурної спадщини Петриківському розпису.

Про це повідомила прес-служба Дніпропетровської облради, пише День. 

Ще минулого року, керівництво області висунуло Петриківський розпис на присвоєння цього статусу, який виборювало також аргентинське танго. І от днями в столиці Азербайджану відкрилася восьма сесія комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. На ній учасники розглядають заявки на поповнення списку організації новими звичаями та формами творчості. У заході беруть участь близько 780 представників з 116 країн світу.

Присвоєння нового статусу дозволяє розраховувати на міжнародну підтримку у справі збереження та розвитку Петриківського розпису, в тому числі й фінансову.

Як відомо, нематеріальна культурна спадщина включає в себе шедеври усної народної творчості, серед яких — фольклор, виконавське мистецтво, народні традиції та обряди.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути