chrome firefox opera safari iexplorer

Скільки коштує оборона урядового кварталу

10 грудня 2013 о 12:24

На воїна внутрішніх військ чинним законодавством покладений широкий спектр суспільно важливих завдань: охорона атомних станцій, іноземних представництв, конвоювання засуджених та інше. Через неадекватні дії «Беркуту», вся відповідальність за громадський порядок лягла на плечі внутрішніх військ.

«ЕП» вже підрахувала, скільки коштують послуги бойовиків в спортивних штанях. В середньому 1000 гривень на день за голову або 100 000 гривень за роту «тітушок». Тепер повстає питання: скільки коштує охорона урядового кварталу солдатами внутрішніх військ?

Відповідно до статті 14 Закону України «Про міліцію», працівники МВС мають право застосовувати спеціальні засоби для захисту життя громадян, для самозахисту, а також від нападу для відбиття нападу на будівлі і т.д. Перелік спеціальних засобів для охорони громадського порядку наведений в Правилах застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, які затверджені діючою постановою Ради Міністрів УРСР від 27 лютого 1991 року N 49.

До таких належать засоби індивідуального захисту:

— шоломи, бронежилети протиударні та броньові щити;

— засоби активної оборони: гумові та пластикові кийки, наручники, електрошокові пристрої, гумові снаряди несмертельної дії, ручні газові гранати, патрони з газовими гранатами, а також балончики, патрони, гранати та інші спецзасоби з препаратами сльозоточивої та дратівної дії;

— засоби забезпечення спеціальних операцій: пристрій для примусової зупинки автотранспорту «Еж-М», ранцеві апарати «Облако», світлошумова граната «Заря», світлошумовий пристрій «Пламя», патрони з гумовою кулею «Волна-р», водомети бронемашини та інші транспортні засоби;

— а також пристрої  для  відкриття приміщень, захоплених правопорушниками.

Фото thekievtimes.ua

За даними з розрахунків до кошторисів 2013 року, а також інформації з сайту «Державних закупівель», для внутрішніх військ регулярно закуповують:

— балони газові «Терен-4М» разом з чохлом за 43 гривні за пару;

— сльозогінні гранати «Терен 6» за 225 гривень за штуку;

— світлошумові гранати «Терен 7» за 172 грн/шт;

— палиці гумові ПР-73М 200 грн/шт;

— наручники БРМ-92 252 грн/шт;

— жилети розвантажувальні та бронежилети «Корсар-4» — 240 та 1500 грн/шт відповідно;

— захист на коліна та лікті спеціальний за 250 грн/шт;

— щити протиударні – 594 грн/шт;

— шоломи протиударні – 547 грн/шт;

— протигази загальновійськові – 996 грн/шт.;

— рації Kenwood TK 3000 M2 – 2000 грн за штуку.

Таким чином, озброєння для одного лише солдата внутрішніх військ під час охорони громадського порядку коштує 7019 гривень.

Фото 0564.ua

В середині 2012 року МВС на тендері придбало:

— чорну зимову форму для внутрішніх військ — 637 грн/шт.;

— черевики з високими берцями – 250 грн/пара;

— плащ-накидку – 250 грн/шт.

Повне екіпірування солдата МВС обходиться платникам податків в 8156 гривень.

Якщо припустити, що в урядовому кварталі знаходиться 1000 солдат, прапорщиків та офіцерів внутрішніх військ, нескладно підрахувати загальну вартість громадського порядку – 8 156 000 гривень, або майже 1 млн доларів без урахування транспортних послуг, харчування, ліків, очищення біотуалетів і такого іншого.

Фото lb.ua

Солдатське здоров`я як ціна оборони

Як показали першогрудневі події біля адміністрації президента, солдатам строкової служби МВС не вистачило спецзасобів для охорони порядку. Оборонялися внутрішні війська «голими руками».

Тому з сумом треба констатувати, що охорона громадського порядку окрім грошової ціни має ще й ціну людського здоров`я. Юрій Бутусов, очевидець подій та людина, яка власним тілом прикривала солдатів від божевільного натовпу, задав логічне питання: чому на першу лінію поставили солдат внутрішніх військ та міліціонерів без протигазів та щитів, так званих спецзасобів?

І це, не зважаючи на те, що протягом 2012-13 років міністерство Захарченка витратило мільйони бюджетних гривень на нове спорядження. За даними сайту «Державні закупівлі» тільки в 2012 році МВС закупили 4800 щитів загальною вартістю 2, 85 млн гривень та 3710 протигазів за 3,7 млн гривень.

Часткову відповідь на гостре питання Бутусова можна знайти в вище згаданих Правилах застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку. Згідно цих правил, рішення про застосування спеціальних засобів приймає службова особа, відповідальна за забезпечення громадського порядку, або керівник конкретної операції. Отже, є конкретна відповідальна особа, яка прийняла рішення про те, що попереду будуть стояти молоді солдати без щитів і протигазів.

Бульдозер із роздратованим натовпом не миттєво з`явився під АПУ. За повідомленнями свідків, грейдер приїхав з Майдану разом з іншою технікою, яку використовували для встановлення «йолки». Везли цю всю техніку працівники КП ШЕУ Деснянського району по вул. Інститутській, яка веде до Банкової. Хоча, від гріха подалі, практичніше техніку можна було провести по вулиці Грушевській.

Коли громадяни побачили, що техніка наближається в сторону АПУ, дорога була перекрити автотранспортом. Тож, у командуючого обороною АПУ був час забезпечити солдат щитами та протигазами. Але це не було зроблено. Грейдер все ж таки проїхав до АПУ. Вели його хлопці в масках, які, за припущеннями самого ж МВС, були провокаторами від угрупування «Братство».

За даними МВС, постраждало щонайменше 120 міліціонерів та солдат строкової служби.

Той самий бульдозер. Фото з екаунту Олега Панкова у «В контакте»

Хто заплатить за використання спецзасобів всупереч правилам?

На сьогодні міністр МВС Віталій Захарченко не оприлюднив комплексну оцінку подіям, що відбулися під Адміністрацією президента.

Натовп тоді розігнали сльозогінним газом. Причому, його застосували, знаючи, що солдати внутрішніх військ не одягнули протигазів. Труїли своїх.

Після побоїща, «Беркути» зі свіжими силами розпочали «зачистку», під час якої жорстко лупцювали і провокаторів, і екстремістів, і журналістів. Останні згодом стали головними обвинуваченими – на журналістів влада намагається покласти відповідальність за події під АП.

На численних відео зафіксовані звірства. Так як, і в ніч на євромайдані людям професійно розбили голови, обличчя, нирки. Хоча правила встановлюють також і норми застосування кийків: забороняється нанесення ударів гумовим кийком по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах; пластиковим типу «тонфа» — по голові, шиї, сонячному сплетінні, ключичній ділянці, низу живота, статевих органах, нирках, копчику.

Ось відео розгону першого Євромайдану, які сколихнули увесь світ. Люди дізналися про звірячий характер «беркутівців». До речі, жоден з них не покараний і досі.

А ось відео розгону на Банковій.

За словами затриманих, «беркутів ці» ставали на голову і робили фото. У правилах для міліціонерів же сказано, що застосування спеціальних засобів працівники міліції зобов'язані в найкоротші строки забезпечити подання потерпілим необхідної допомоги, повідомляючи лікарям і медичним закладам, який засіб застосовано в кожному конкретному випадку.

Відповідно до статті 12 Закону «Про міліцію», застосування заходів спеціальних засобів, а також про будь-які ушкодження громадян, працівник міліції негайно та доводить до відома безпосереднього начальника для сповіщення прокуророві. Тобто, у начальника «Беркуту» ще 1-2 грудня мала бути інформація про те, хто і як бив громадян. Така ж інформація вже має бути у прокурорів. Тому трохи дивно виглядає те, що досі не оприлюднено список відсторонених від служби «беркутівців».

Фото Екатерина Наумец ‏@CNaumets

Має відповісти і керівник операції під АПУ за те, що, розуміючи радикальні настрої в натовпі, на першу лінію виставили молодих солдат без щитів. Застосовували газ, коли ці ж солдати не одягнули протигази.

І, нарешті, відповідно до Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку відповідальність за організацію роботи по забезпеченню законності застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку покладається на Міністра внутрішніх справ.

Який, за всіма правилами цивілізованих країн та просто людяності, вже давно мав піти у відставку.

Фото з екаунту operkor.wordpress.com

***

Автор не є експертом з безпеки та громадського порядку. Автор ні в якому разі не намагається применшити провину людей, які 01 грудня реально, а не в уяві прокурорів, порушили закон.

***

Перс-служба внутрішніх військ спростовує участь військовослужбовців у силовій операції на Майдані Незалежності в ніч 30 листопада 2013 року, про що йшла мова в статті «Як ми годуємо внутрішні війська». За повідомленнями учасників тих подій солдати внутрішніх військ лише охороняли конструкцію ялинки.

Окрема подяка деяким військовослужбовцям, які захистили дівчат від агресивних дій з боку «Беркуту».

 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути