chrome firefox opera safari iexplorer

Україна стала державою, де професія журналіста – смертельно небезпечна

25 грудня 2013 о 16:27

«На сьогодні в нашій країні ситуація така, що мова вже йде не стільки про закони щодо свободи слова, які треба ухвалювати, скільки про право журналістів на професію і гарантії їх безпеки під час виконання своїх професійних обов’язків», – про це заявив Голова Комітету з питань свободи слова та інформації, відкриваючи засідання Громадської ради при Комітеті.

Микола Томенко поінформував, що на сьогодні за перешкоджання виконанню службових обов’язків працівниками ЗМІ під час висвітлення Євромайданів (в тому числі побиття і переслідування журналістів) відкрито 20 кримінальних проваджень щодо порушення 171 статті Кримінального кодексу України, 21-ше – на стадії оформлення.

Також Голова Комітету поінформував членів Громадської ради, що звернувся до Генерального прокурора і Міністра внутрішніх справ з вимогою невідкладно відкрити кримінальне провадження за порушення 171 статті Кримінального кодексу України про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та розслідувати ситуацію з нелюдським побиттям журналістки Тетяни Чорновол.

Водночас, учасники Громадської ради звернули увагу на необхідність уточнення ст. 171 Кримінального кодексу України та забезпечення реального механізму правозастосування цієї статті. Учасники Громадської ради домовились, що експерти запропонують Комітету з питань свободи слова варіант змін до Кримінального кодексу, згідно з яким би всі випадки, які стосувались перешкоджання діяльності журналістів, проходили як кримінальний злочин та відповідно каралися.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути