chrome firefox opera safari iexplorer

Український школяр створив пристрій, який перемагає рак

27 грудня 2013 о 11:24

Рівненський дев’ятикласник знайшов метод, який може допомогти долати рак. 15-тирічний Іван Остапін запатентував пристрій для синтезу вуглецевих наноструктур електророзрядним методом, який можна використовувати для лікування онкохворих, -повідомляють Факти ICTV.

Такий метод дозволить відмовитися від виснажливої для організму хіміотерапії. Щоправда, юнак наголошує – аби втілити задум в життя, ще треба довго та ретельно досліджувати цю версію.

«Може використовуватися для лікування раку таким методом як введення в людину закису заліза, підведення її до необхідної області та нагріву для того, щоб локально підвищити температуру і знищити ракову пухлину», — пояснює хлопець.

Винахід школяра – це ноу-хау в технічній революції, кажуть науковці. Адже майбутнє — саме за наноматеріалами. Вуглецеві наноструктури можна використовувати в металургії, енергетиці та медицині.

Вони допоможуть зменшити вагу матеріалів, але значно збільшити їхню міцність. Тому такий пристрій нині неабияк актуальний, каже юний науковець.

«Він може використовуватися у багатьох галузях, наприклад для виготовлення нових матеріалів. В електроніці, металургії — для виготовлення композитивних матеріалів, як каталізатор або присадка для палива», — каже винахідник.

Свій революційний пристрій школяр презентував на всеукраїнському фестивалі Sikorsky Challenge 2013, який щороку проводять під патронатом президентського фонду Леоніда Кучми «Україна». За винахід юного науковця нагородили премією міжнародного фонду сприяння інвестиціям.

«У ньому приймали участь молоді науковці, а це — і кандидати наук, і аспіранти, і майбутні науковці. Стати фіналістом такого конкурсу — дуже почесно. Він засвітився на міжнародному рівні, бо в журі були представники із США і країн СНД», — каже керівник гуртка «Практичне винахідництво» Рівненської Малої Академії Наук Ярослав Боровий.

З наукою школяр на «ти». У майбутньому він мріє попрацювати за кордоном, в сучасних лабораторіях нанотехнологій. На досягнутому Іван не зупиняється. Нині вже почав роботу над апаратами для промислового синтезу наночастинок.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути