chrome firefox opera safari iexplorer

Уперше за кілька століть церковні дзвони скликали не до свята, а били на сполох

12 грудня 2013 о 14:01

«Нам зателефонували вночі з Майдану й повідомили, що розпочався наступ силовиків. Попросили, щоб у монастирі задзвонили у дзвони, аби підтримати моральний дух людей, які в перший момент були дуже налякані», — розповів «Україні молодій» єпископ Євстратій (Зоря). Передзвін лунав безперервно з 2–ї до 5–ї години ночі.

«Це був звичайний церковний дзвін, — каже владика Євстратій. — Утім самі дзвони незвичайні, їх не потрібно смикати за мотузку. Адже на дзвіниці Михайлівського Золотоверхого собору встановлено карельон — пристрій, подібний до піаніно, де кожна клавіша поєднана сталевим тросом з язиком меншого чи більшого дзвона. Щоб так дзвонити, дзвонареві потрібна також неабияка сила».

У цей же час у соборі братія читала молитви до архiстратига Михаїла з проханням захистити Київ від непо­правної біди. Монастир залишався весь час відкритим.

Вірогідно, це перший за кілька століть випадок, коли дзвони в Києві задзвонили не з приводу церковного свята, а в час значної небезпеки для людей і міста. Як пояснюють представники міжцерковної групи «Примирення», що запросили храми своїх конфесій долучитися до такої незвичної підтримки мітингувальників, «подзвін iз церкви має багато значень: він може звучати і як набат, коли жителі перебувають у смертельній небезпеці, і як заклик до мобілізації у спільній посиленій молитві».

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора предстоятелі українських церков та міжцерковні об’єднання підтримали своїми заявами мирних мітингувальників і засудили черговий силовий наступ на Майдан.

«Пам’ятаймо, що за всяке слово і всяку дію, за неправду, за насильство і пролиття крові кожен особисто дасть відповідь перед Богом. Зло ніколи не залишиться без покарання, а добро і миротворчість будуть винагороджені», — нагадав у своїй заяві патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет iз приводу подій на майдані Незалежності вночі 11 грудня.

Синод Української греко–католицької церкви заявив про «підтримку і солідарність з усіма тими, які на Майдані свідчать про гідність свою, своїх ближніх і свого народу».

На підтримку майданівців та їхнiх вимог учора виступили і викладачі–богослови духовних навчальних закладів Церкви Євангельських християн баптистів. При цьому богослови обурилися, що голова Всеукраїнського Союзу Церков ЄХБ єпископа В’ячеслав Нестерук запевняв московські ЗМІ, що «українські баптисти є аполітичними і не проявляють жодної активності на Майдані».

Вчора вранці, подолавши ряд міліцейських кордонів, до революційного Майдану приєдналася делегація Ужгородської Богословської академії і Карпатського університету УПЦ (МП) на чолі з ректором архiмандритом Віктором Бедем.

Напередодні Українська православна церква Московського патріархату оприлюднила звернення священнослужителів «до всіх людей доброї волі в Україні», де йдеться про підтримку «зближення з християнською Європою з базовими єропейськими цінностями, які є за своїм підґрунтям цінності християнські».

А одеські лютерани вранці 11 грудня вдарили у дзвін на знак підтримки мирних майданівців у Києві.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути