chrome firefox opera safari iexplorer

В цей день 34 роки тому ввели війська до Афганістану

25 грудня 2013 о 10:22

25 грудня 1979 року до Афганістану було введено «обмежений контингент» військ СРСР, а 15 лютого 1989-го остання колона радянських військ перетнула міст через Амудар’ю й була виведена з країни.

Через афганську війну (1979—1989 рр.) пройшло понад 160 тисяч осіб, призваних до лав Радянської Армії з України.

За статистикою, на сьогодні в Україні мешкає близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані, з яких було поранено понад 8000 і 3560 стали інвалідами. Не повернулися додому майже 3,5 тисячі українських воїнів.

Залишились без підтримки синів близько 2 тис. батьків і 3 тис. матерів, які нині досягли пенсійного віку. Стали вдовами 505 жінок і сиротами — 711 дітей.

Як відомо, у лютому 2014 р. виповниться 25 років від дня, коли останній солдат залишив територію Республіки Афганістан. За 9 років війни в Афганістані загинуло понад 3,5 тис. українців, пропало безвісті – 80, поранено – 8,5 тисяч вихідців з України, стали інвалідами понад 3500 осіб. За національним складом втрати українців є на другому місці серед інших народів колишнього Радянського Союзу.

Найболючішим є те, що серед загиблих у цій війні найбільша кількість солдат (понад 63%) не мала і 20 років. Тобто, по суті, гинули діти.

Щорічно 15 лютого наша країна вшановує учасників бойових дій на території інших держав. Саме в цей день ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув в далекому Афганістані, виконуючи обов'язок перед Батьківщиною, і висловлюємо співчуття сім’ям, які не дочекалися своїх близьких.

У 2014 році на державному рівні буде вшановуватись 25-та річниця виведення військ з Афганістану. Ця подія буде відзначатися на державному рівні, оскільки з ініціативи народних депутатів-учасників бойових дій Сергія Куніцина, Миколи Томенка та інших було прийнято Постанову Верховної Ради стосовно відзначення цієї дати на державному рівні.

Однак, не варто забувати і день введення першої колони військ на територію Афганістану, що відбулося 34 роки тому, і віддати належну шану учасникам бойових дій в Афганістані.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути