chrome firefox opera safari iexplorer

Верховний суд підтвердив, що оформлення закордонного паспорту коштує 170 грн (Документ)

24 грудня 2013 о 12:34
Верховний Суд України остаточно визначив вартість закордонного паспорту — 170 гривень. Про це йдеться у рішенні ВСУ за зверненням активістів «Демократичного альянсу» у межах акції «Стоп свавіллю в паспортних столах», що тривала два роки, повідомляє прес-служба партії.

«Все, що перевищує 170 гривень за оформлення паспорту — незаконні побори Державної міграційної служби України (ДМС)», — йдеться у повідомленні.

Активісти кампанії «Стоп свавіллю в паспортних столах!» запоріжці Ігор Блюменталь та Руслан Жиров у судових баталіях дійшли до Вищого адміністративного суду. Однак, рішення касаційних судів у двох ідентичних справах мали різний результат.

У рішенні від 5 червня 2013 року суд підтвердив єдину законну вартість закордонного паспорта в сумі 170 гривень. А у рішенні від 17 версня судді стали на бік ДМС, яка безпідставно вимагає з громадян додаткові 87,15 гривень заневідомі платні послуги та 120 гривень за бланк паспорта, який є власністю держави.

Остаточну крапку у роз’ясненні норм законодавства поставив Верховний суд України. Єдиним обов’язковим платежем при оформленні закордонного паспорта за 30 календарних днів є державне мито на суму 170 гривень.

«Рішення ВСУ є обов’язковим для застосування усіма органами влади. Відтак, з 3 грудня кожен службовець ДМС, який зобов’язує громадянина сплачувати додаткові кошти щонайменше вчиняє кримінальне правопорушення згідно ст. 364 — Зловживання владою або службовим становищем, та ст. 382 — Невиконання рішення суду, Кримінального кодексу України», — пояснив демальянсівець Іван Фурлет.

Постанова Верховного суду України. Закордонний паспорт коштує 170 грн. from ztda

Кожен громадянин, який бажає отримати закордонний паспорт, повинен подати лише наступні документи (п. 10 Правил затв. ПКМУ №231): квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати; заява-анкета встановленого зразка; паспорт громадянина України (після прийняття документів повертається); копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см.

«Усі, хто стикається із відмовою у прийнятті документів службовцями ДМС та примушуванням до сплати додаткових платежів, можуть подати відповідну заяву про вчинення злочину, зразок якої доступний тут:http://bit.ly/povid_pro_zlochyn_DMS», — йдеться у повідомленні.

Також, активісти партії вимагають притягнути до відповідальності винних у перетворенні реалізації конституційного права українців на багатомільйонний чиновницький бізнес.

Нагадаємо, у серпні Антимонопольний комітет рекомендував Державній міграційній службі вжити заходів щодо недопущення нав’язування громадянам необов’язкових платних послуг під час отримання закордонних паспортів. Про це повідомили в АМКУ.

В АМКУ пояснили свою вимогу скаргами на надання адміністративних послуг з оформлення та видачі паспортів для виїзду за кордон.

Джерело: Тиждень
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути