chrome firefox opera safari iexplorer

За 100 метрів від залишків фундаменту Десятинної церкви будують офісний центр

19 грудня 2013 о 15:59

18 грудня почались роботи з бетонування котловану за адресою провулок Десятинний 3-5, за 100 метрів від залишків фундаменту Десятинної церкви. Охоронець, який чергував біля будівництва, розповів Gazeta.ua, що роботи тривають зранку і на завтра не плануються, ніхто з активістів, які раніше перешкоджали будівництву, не приходили і ніякого спротиву не чинили.

Як вже повідомлялось раніше, у липні Окружний адміністративний суд Києва заборонив будь-яке будівництво на території за адресою Десятинний провулок 3-5, бо землю відвели із порушенням. Ділянка належить до охоронної зони пам'ятки всесвітнього значення заповідника «Софія Київська» і перебуває під охороною ЮНЕСКО. Того ж місяця кияни очистили Десятинний провулок від паркану та незаконного підкопу під будинки, активісти здійснили дії з консервації археологічних артефактів, а місце будівництва перетворили на повноцінне громадське місце. Зокрема, спорудили пам'ятник Земельному дерибану, оформили прилеглі стіни художніми розписами, прибрали будівельне сміття та облагородили територію, повідомляв на своєму блозі активіст Ігор Луценко. 19 листопада суд відмінив постанову про заборону будівництва, і воно триває з того часу.

«Ми вже подали касаційну скаргу і будемо судитись далі, — говорить голова Андріївсько-пейзажної ініціативи Марина Соловйова. — Будівництво триває незаконно. Жодних дозволів у забудовника немає. Православній церкві Київського патріархату, для догляду і реконструкції, було надано два будинки. Їх можна було використовувати для адміністративно-господарських потреб, вони мали статус пам'яток історії та архітектури. Але церковники їх занедбали, будівлі втратили статус пам'яток і їх розібрали. Тепер забудовник ТОВ „Інтеграл-Буд“ та ТОВ „Лівадія“ ведуть там комерційне будівництво офісного центру з підземним паркінгом, не маючи для цього необхідних дозволів. Крім судів, ми вже звернулись до усіх народних депутатів і збираємось проводити акції протесту».

Марина Соловйова стверджує, що подібне будівництво загрожує руйнуванням історичної спадщини. За її словами, землі на яких ведуться роботи, мають історико-культурне призначення і особливо цінні, оскільки занесені до спадщини ЮНЕСКО. Це культурний шар, що має пам'ятки доби Ярослава Мудрого та Володимира Великого.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути