chrome firefox opera safari iexplorer

Громадська рада Майдану висунула опозиції ультиматум

09 січня 2014 о 16:38

Опозиція має висунути єдиного кандидата на президентських виборах, розпочати блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії та домогтися розпуску парламенту.
Такі вимоги висунула Громадська рада Майдану (ГРМ), передає «Радіо Свобода». 

Якщо ж опозиціонери не зможуть заблокувати парламент і зупинити бюджетний процес, то вони мають скласти свій 151 мандат, заявили представники ГРМ на зустрічі з журналістами.

Вони назвали свій дедлайн для висунення опозицією єдиного кандидата – 10 січня.
Якщо до цього числа опозиція не виконає цю вимогу, то активісти обіцяють відреагувати, але поки що не уточнюють, як саме.

«Ми розуміємо аргументацію, що коли висунути єдиного кандидата від опозиції, то існує небезпека, що його можуть отруїти або щось інше зробити. Але повірте нам, є механізми, які убезпечують від цього настільки, наскільки це можливо», — заявив член Громадської ради Павло Жовніренко.
«Для чого потрібен єдиний кандидат? Для того щоб громадськість перед тим зробила аудит того кандидата, для того, щоб його підтримати. Виборча кампанія на президентських виборах починається на наступний день після них. Уже й так часу згаяно дуже багато», – зазначив він.

Зараз ГРМ готується до І Форуму євромайданів, який має відбутися в Харкові 11-12 січня. Уже затверджено технічні завдання для делегатів.

Згідно зі статтею 90 Конституції України, президент може припинити достроково повноваження Верховної Ради, якщо упродовж 30 днів однієї сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути