chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти хоче впровадити електронні студентські квитки

15 січня 2014 о 16:14

Україна планує з 1 січня 2015 року розпочати виготовлення електронних студентських квитків на базі Національної системи масових електронних платежів Нацбанку України.
Це передбачено наказом Міністерства освіти і науки України від 25 жовтня 2013 року, який був зареєстрований 31 грудня 2013 року.

Відповідно до документу, він розроблений згідно з постановою Кабінету міністрів України «Про створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти» (ЄДЕБ), з метою впорядкування процедури замовлення, видачі та обліку студентських та учнівських квитків державного зразка.

Новий студентський (учнівський) квиток держзразка – це електронний документ, що містить персональні дані про студента вищого або учня професійно-технічного навчального закладу, який формується на підставі внесеного в ЄДЕБ замовлення на створення квитків та виготовлення їх карток, і частково відтворений на пластиковій картці встановленого зразка, яка може бути використана для електронної ідентифікації особи, підтвердження права на пільгу і як платіжний інструмент.

Виконавцем замовлення на створення квитків та виготовлення їх карток можуть бути особи, які отримали статус інформаційно-виробничого вузла і відповідають вимогам платіжних систем у разі виробництва і персоналізації платіжних карт.

Термін дії квитка та його картки визначається і змінюється навчальним закладом і не може перевищувати терміну навчання студента (учня) у навчальному закладі.

Навчальний заклад може ініціювати процедуру блокування квитка за його номером. Для цього потрібно сформувати та подати уповноваженому органу інформацію в електронному вигляді в разі відрахування студента, надання йому академічної відпустки, втрати ним квитка.

Студенти зможуть використовувати квиток як технічний засіб для електронної ідентифікації своєї особи, прав на пільги, у тому числі за пільгами на проїзд, і доступу до банківського рахунку.

Карта може бути виконана з вбудованими чіп-модулями або з вмонтованими чіп-модулями і магнітною смугою.

Як повідомлялося, студенти та учні профтехучилищ зможуть купувати квитки за половину їх вартості для проїзду в загальних, плацкартних вагонах, вагонах другого і третього класу всіх категорій поїздів приміського та міжміського сполучення і всіх вагонах регіональних поїздів у випадку, коли статус студента буде підтверджений даними в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути