chrome firefox opera safari iexplorer

Послів України в ЄС викликають до МЗС, а консули пишуть заяви про звільнення

24 січня 2014 о 14:00

У низці європейських держав послів України викликали до міністерств закордонних справ.

Так, Посла України в Німеччині Бориса Клімкіна викликали до МЗС ФРН. Йому роз'яснять позицію німецької влади у зв'язку з подіями в Києві.

«Міністр закордонних справ вирішив сьогодні в другій половині дня викликати в МЗС посла України. Мета — роз'яснити офіційному представнику України в Німеччині позицію уряду ФРН», — сказав представник німецького зовнішньополітичного відомства Мартін Шефер.

Крім того, президент Литви Даля Грібаускайте викликала до Президентського палацу посла України в Литві Валерія Жовтенка.

Раніше він вже був викликаний до МЗС Литви для надання пояснень з приводу ситуації, що склалася в Україні.

Посла України у Франції Олександра Купчишина також викликали до МЗС цієї країни.

У свою чергу, Почесний консул України у польському місті Познань Вітольд Хоровський, котрий є одним із семи таких консулів у Польщі, подав у відставку зі своєї посади через останні події в Києві.

«Були порушені межі, в рамках яких я був готовий виконувати місію консула у Познані. При нагоді хочу чітко підкреслити, що моє рішення не має зв'язку з політичними уподобаннями чи переговорами уряду України з Європейським Союзом. Вважаю, що суспільство нашого сусіда має повне право демократичного вибору та політичних симпатій. Водночас вважаю, що смерть кількох людей в Києві та втілення законодавства, котре суттєво обмежує демократичні права, — це події, котрі не залишають мені вибору», — написав він.

Подібну заяву зробив і багаторічний почесний консул України в Люксембурзі Клод Раду. Він протестує проти «репресивної політики української влади».

Нагадаємо, сьогодні до Києва прибуває Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

 

 

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути