chrome firefox opera safari iexplorer

Саакашвілі: «В Києві не війна з Януковичем, а перша геополітична революція»

28 січня 2014 о 10:55

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі в статті для The Wall Street Journal закликає не плутати те, що відбувається в Україні, з демонстраціями в інших країнах, де люди домагаються соціальних прав або протестують проти корумпованого правителя.

На його думку, в Києві почалася «перша геополітична революція XXI століття». Мається на увазі, що це подія наддержавного масштабу, не просто протистояння між «сотнями тисяч протестувальників» і режимом Віктора Януковича, а боротьба «двох ідеологій, двох уявлень про світ і двох життєвих укладів: незалежної західної демократії та путінської Росії».

«В останні роки президенту Путіну надає сміливості думка, що Сполучені Штати і Європа перевантажені іншими кризами в інших регіонах. Йому додають сил і політичні успіхи у Вірменії та Грузії, як, власне, і в Україні — 2010 року він організував зміщення уряду, сформованого після зневажуваної ним Помаранчевої революції 2004 року, — продовжує Саакашвілі. — Путін, здавалося, був переконаний, що нарешті у нього виходить видавлювати Захід з пострадянського простору, який він вважає своєю природною вотчиною. Але тут вступив в дію непередбачений фактор: прагнення українців жити в демократичному, відкритому і європейському суспільстві, на чолі якого стояв би незаплямований уряд».

«Я досить добре знаю Володимира Путіна, щоб зрозуміти, що це він стоїть за силовими акціями в Києві, так само, як він доклав руку до масових вбивств сирійців Башаром Асадом та іранської ядерної програми, — стверджує політик. — З погляду Кремля у Росії немає кордонів, у неї є тільки периферія, яка на віки вічні приречена бути корумпованою, обійнятою хаосом, неспроможною і не здатною до створення власних працездатних демократичних держав».

У грудні, розповідає Саакашвілі, він зустрічався з «головним лідером опозиції» Віталієм Кличком. Той виявив бажання «вчитися на прикладі Грузії», щоб «побудувати Україну своєї мрії». «Як людина, яка знайома з ним багато років, я можу запевнити, що Віталій Кличко, колишній чемпіон світу з боксу у важкій вазі, — це політик, схильний до рефлексії, все схоплює на льоту. Що ще важливіше, він має незаплямовану репутацію, а це в українській політиці рідкісна якість», — пише колишній президент Грузії.

Розвиваючи метафору патріарха Української православної церкви Філарета, що порівняв Україну з козаком Михайлом Гаврилюком, якого бійці «Беркута» побили і під знущальні жарти виставили голим на мороз, Саакашвілі звертається до країн Заходу: «Демократичний світ не повинен залишати цього козака на морозі. Настав час діяти. Що можна зробити? Уряди країн Заходу вже засудили жорстоку силову акцію режиму Януковича, але самих слів мало. США і ЄС повинні накласти санкції пна тих представників українського керівництва та їхніх прихильників з кола олігархів (хоч ким би вони були), котрі відповідальні за репресії. Санкції мають передбачати заборону на видачу віз і заморожування особистих рахунків за кордоном. Лідерів протесту, включаючи Кличка, слід запросити до Вашингтона або іншої західної столиці для зустрічей на високому рівні. А Москву потрібно недвозначно застерегти, щоб вона перестала втручатися в справи України», приводить переклад InoPressa.

«Настав час закликати до відповіді хрещеного батька, а не тільки членів його клану. Мозковий центр прикрощів, які чинять перепони Заходу, міститься в Кремлі», — підсумовує Саакашвілі.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути