chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Водохресний святвечір, або Голодну кутю

18 січня 2014 о 12:07

Сьогодні, 18 січня, увечері християни східного обряду відзначатимуть Водохресний святвечір, або Голодну кутю.

Водохресний святвечір — це вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє або Водохреща. В цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) у річці Йордан.

У день свята і у Водохресний святвечір здійснюється Велике водосвяття. Священики кажуть, якщо людина з якихось серйозних причин не може піти на службу або живе далеко від найближчої церкви, вона може вдатися до цілющої сили простої води, взятої зі звичайної водойми у водохресну ніч, хоча святою таку воду вважати не можна.

На свято Хрещення Господнього вода в храмах освячується за особливим чином — великим Йорданським освяченням — і називається хрещенською.

Категорично забороняється, приймаючи святу воду, сваритися, лаятися, допускати неблагочестиві вчинки або думки.

Вважається, що свята вода не псується, тому ставити в холодильник її не треба. Православні зберігають її в Червоному кутку, поряд з іконами.

У суботу, 19 січня, в Києві у день Хрещення Господнього Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату, митрополит Володимир освятить води Дніпра і відправить святковий молебень.

Розділи: Традиції

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути