chrome firefox opera safari iexplorer

Transparency International: Україні потрібен незалежний антикорупційний орган

09 січня 2014 о 17:06

Transparency International Україна (TI-Україна) закликає українську владу негайно вжити заходів до cтворення незалежного антикорупційного органу, що є однією із ключових передумов для здійснення ефективної антикорупційної політики. 

Як повідомили УНІАН у TI-Україна, організація готова надати експертну допомогу в підготовці відповідних проектів актів та їхньому обговоренні з громадянським суспільством. 

У повідомленні сказано, що на сьогодні “жодна з існуючих антикорупційних установ в Україні не відповідає міжнародним стандартам щодо створення та діяльності антикорупційних органів, про що неодноразово зазначалося як вітчизняними фахівцями, так і експертами ГРЕКО, ОЕСР та Європейської комісії”. 

TI-Україна зазначає, що стаття 6 Конвенції ООН проти корупції, рекомендації Групи держав проти корупції (ГРЕКО), Антикорупційної мережі для країн Організації економічної співпраці та розвитку, а також План дій із лібералізації візового режиму з Євросоюзом вимагають створення незалежної антикорупційної інституції, відповідальної за формування, моніторинг і координацію реалізації антикорупційної політики, а також залучення до роботи цієї інституції громадянського суспільства.

Transparency International вважає позитивним рішення Кабінету міністрів України про затвердження положення про Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, яким закріплено мандат цієї антикорупційної інституції, про що уряд оголосив 30 грудня 2013 року. 

Водночас, як сказано у повідомленні TI-Україна, окрім урядового уповноваженого питанням антикорупційної політики в Україні опікуються ще дві інституції. “Національний антикорупційний комітет — консультативно-дорадчий орган при Президентові України, основними завданнями якого є системний аналіз стану протидії корупції в Україні, ефективності реалізації антикорупційної стратегії та розроблення пропозицій щодо формування і реалізації антикорупційної стратегії та антикорупційних заходів, не провів жодного засідання з 2011 рок”, — йдеться у повідомленні. “Одночасно із фактичним зупиненням роботи НАКу Президентом України тимчасово покладено на Міністерство юстиції функції спеціально уповноваженого органу з питань антикорупційної політики”, — зазначають у Transparency International і додають, що “жодна з існуючих антикорупційних установ в Україні не відповідає міжнародним стандартам”. 

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації Transparency International, що має понад 90 національних представництв та працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ-Україна: обмежити зростання рівня корупції шляхом сприяння прозорості, підзвітності і доброчесності публічної влади та громадянського суспільства.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути